Hlavní obsah

Projděte se krematoriem, kde se točil Spalovač mrtvol

– Pardubice • Aktualizováno
Novinky, mak, km

Pardubické krematorium bylo vybudováno dle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1921-1923, a to na rozlehlém parkovitém prostranství. Tato stavba je mezi českými krematorii tak trochu raritou. Tohoto netradičního prostředí využili i filmaři při tvorbě známého snímku Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Toto krematorium bylo úplně prvním českým krematoriem, i když první v Česku bylo zařízení v Liberci, které ovšem bývalo německým.

Pohled z ptačí perspektivy na první krematorium v Česku Video: Novinky

 
Článek

Jedná se o jednu z nejvýznamnějších architektonických staveb 20. století. Vůbec první kremace se zde uskutečnila 29. září roku 1923.

Ještě než do krematoria vejdete, přivítá vás monumentální schodiště zakončené terasovitým dvouramenným ochozem. Stavba je dvoupodlažní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pohledem z dálky může krematorium připomínat pohádkový domeček. Návštěvníci v něm mohou vidět například pískovcové plastiky dívek od K. Linharta v nadživotní velikosti. Kromě klasického vybavení, které má každé krematorium, se zde nachází také dvojice již nepoužívaných pecí. Ty se nacházejí pod hlavní smuteční síní.

Krematorium vzniklo v období rondokubismu, který se vyznačoval pozitivním, barevným, obloučkovým, hladkým a ohebným stylem. Jeho stavba byla chápána jako propagace pohřbu žehem.

Veřejnost zpočátku tuto netradiční budovu, jejímž autorem je Pavel Janák, nepřijala s úplným nadšením, ale postupem času byla předurčena k výjimečnosti. Směry jako rondokubismus, obloučkový kubismus a jiné existovaly především během první republiky v Československu.

Lidé na tyto směry reagovali spíše negativně. V pozdějších letech se to změnilo, v 90. letech byly snahy tento specifický styl zahrnout do evropského kontextu art deco.

Reklama

Výběr článků

Načítám