Hlavní obsah

Thermal má patřit mezi kulturní památky, chtějí Karlovy Vary

Právo, Rudolf Voleman

Karlovarští městští radní požádají ministerstvo kultury, aby prohlásilo hotel Thermal včetně bazénu a pozemků kulturní památkou. Tento krok může zásadním způsobem odradit investory, kteří by chtěli uvažovat o koupi bazénu hotelu, jejž ministerstvo financí jakožto vlastník Thermalu právě nyní nabízí k prodeji.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lázeňský hotel Thermal v Karlových Varech

Článek

„Není v zájmu města, aby byl bazén hotelu prodán a na jeho místě vznikla jiná stavba,“ uvedl náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák (KOA). Na procesu prodeje bazénu se ale nic nemění. „Nabídky je možné zaslat do 1. června,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Nechtěl však prozradit, zda už nějaké přišly. „Všichni vidí na fotkách krásnou modrou vodu v bazénu, ale nikdo nevidí zastaralé nevyhovující technologie bazénu,“ komentoval návrh města Rudolf Mašata, pověřený řízením Thermalu. „V Karlových Varech jsou krásnější budovy než Thermal. Nejsem právník, ale s prodejem to nebude mít nic společného, protože i nemovité kulturní památky se prodávají,“ poznamenal.

Čeká se na vyjádření památkářů

Ministerstvo kultury čeká na vyjádření památkářů. „Na základě jeho kladných či negativních závěrů bude řízení buď zahájeno, nebo nezahájeno. V případě, že řízení o prohlášení za kulturní památku bude zahájeno, nelze vyloučit, že areál hotelu Thermal za kulturní památku prohlášen bude, ale rovněž nelze vyloučit, že za kulturní památku prohlášen nebude,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

„Pokud by nový vlastník bazénu volil jeho demolici a chystal se jej nahradit třeba čtyřpatrovou stavbou, která by změnila dálkové pohledy na centrum města, mohlo by to zvrátit proces zápisu Karlových Varů na seznam chráněných památek UNESCO v rámci evropských lázní,“ uzavřel Klsák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám