Hlavní obsah

Budějovická koalice čelí vážné krizi

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českobudějovická radniční koalice (ANO, KDU-ČSL, Občané pro Budějovice a TOP 09) čelí krizi. Důvodem se staly opět spory ohledně chodu a řízení Teplárny České Budějovice, kde město vlastní 99,6 procenta akcií a v minulém volebním období ovládali její dozorčí radu TOP 09 a Občané pro Budějovice (OPB) tehdy v koalici s ČSSD.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Českobudějovická radnice. Ilustrační foto

Článek

Současně nejsilnější politický subjekt na radnici a lídr nynější koalice ANO v ní zatím zastoupení neměl, a proto jej v minulých týdnech rozladila některá rozhodnutí dosluhující dozorčí rady, týkají se hlavně nedostatečné informovanosti o řadě soudních sporů, které teplárna vede s managementem, který ji řídil do roku 2010, ale i problémy, které vznikají odložením likvidace popílkoviště, jehož částí má vést jeden ze tří přivaděčů dálnice D3.

Spor uvnitř koalice začal vrcholit v pondělí před zahájením zastupitelstva, kde ANO prosadilo vyškrtnutí dvou dosavadních členů dozorčí rady z TOP 09 a OPB z nominace do nové dozorčí rady. Místo devíti jich zastupitelé zvolili jen sedm. Ostrá diskuze potvrdila, že jde ale jen o špičku ledovce, což se potvrdilo ve středu odpoledne, kdy náměstek primátora Pavel Matoušek zastupující na valné hromadě práva majoritního vlastníka nehlasoval ani pro zbývajících sedm navrhovaných jmen.

Matoušek: Tlak dozorčí rady

„V minulém týdnu a i na zastupitelstvu jsme se dostávali k informacím o teplárně, které nám koaliční partneři zjevně nesdělili. Přestože já osobně a část klubu měla už v pondělí na řešení této situace jiny názor, ještě jsme podpořili kompromisní návrh v zájmu zachování koalice,” uvádí se v tiskovém prohlášení, které Matoušek zaslal ve středu večer médiím.

Den před valnou hromadou ale teplárna prohrála další ze soudních sporů s členy minulého představenstva a bude prý muset opět platit další výlohy. „Proto jsem se osobně sešel s ředitelem teplárny Houfkem, abych se detailně informoval o stavu cele situace. Zjistil jsem, že dozorčí trvala na podání žalob i přesto, že to představenstvo teplárny nedoporučovalo,” píše se v prohlášení dále.

Podle Matouška existují písemné podklady představenstva, ve kterém na možná nebezpečí dozorčí radu upozorňuje. „Podle sdělení pana ředitele bylo představenstvo pod velkým tlakem dozorčí rady vedené našimi koaličními partnery TOP 09 a OPB donuceno, aby k žalobě přistoupilo i přes tyto výhrady,“ stojí v prohlášení.

Znamená to, že Matoušek se rozhodl k tomuto kroku proto, aby v nové dozorčí radě nezasedli zástupci TOP 09 a OPB.

Vodička: Situace je vážná

To může vést, jak Právu potvrdil šéf zastupitelského klubu KDU-ČSL Rudolf Vodička, k vážným problémům uvnitř koalice. „Zatím nemám informace přímo od koaličních partnerů, ale určitě nelze situaci zlehčovat,“ reagoval Vodička.

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Bouzek považuje výhrady Matouška za nepravdivé a nesmyslné. „Vidím zde nesmírný strach z rozhodování odvolacího Vrchního soudu v Praze. Žádné koaliční krize se neobávám. Věřím, že ostatní zastupitelé ANO o jednání pana Matouška nevěděli. Jde o bezprecedentní exces, kdy zastupitel a náměstek v jedné osobě porušil usnesení zastupitelstva, které mu uložilo, jak na valné hromadě hlasovat,“ reagoval ve středu večer na dotaz Práva Bouzek. Dodal, že bude nutné svolat novou valnou hromadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám