Hlavní obsah

Hašek chce vrátit Slovanskou epopej do Moravského Krumlova

Právo, miv
Lednice/Moravský Krumlov

Trojstranné jednání mezi Jihomoravským krajem, Moravským Krumlovem a Prahou chce vyvolat hejtman Michal Hašek (ČSSD). Jeho tématem má být otázka budoucnosti Slovanské epopeje a její možný návrat do Moravského Krumlova.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovanskou epopej tvoří dvacet velkoformátových obrazů.

Článek

Dvacet velkoformátových obrazů Alfonse Muchy bylo na moravskokrumlovském zámku zhruba půl století. V roce 2011 se však dílo přesunulo do Prahy, které malíř epopej věnoval.

Záměr ve čtvrtek podpořili radní kraje a předcházela mu schůzka se starostou Moravského Krumlova Tomášem Třetinou (TOP 03). "Sešel jsem se se starostou Třetinou a řešili jsme budoucnost moravskokrumlovského zámku a možnost pokusit se dohodnout s novým vedením Prahy na návratu Slovanské epopeje," uvedl Hašek.

Hašek se nyní obrátí se žádostí o trojstrannou schůzku na primátorku Prahy Adrianu Krnáčovou a starostu Třetinu.

"Pokud se epopej vrátí zpět do Moravského Krumlova, bude to znamenat restart pro návštěvnost města i regionu a přinese to i oživení služeb a zaměstnanosti, což v depozitáři v Praze nejde. Věřím v rozumné jednání s novým vedením. Nejde o to vyhrát, ale dohodnout se," uvedl Hašek. Narážel tak na to, že Praha nemá pro epopej výstavní síň a po převozu byla plátna v depozitáři.

Podobný názor má i Třetina. Podle něj se po přestěhování díla do Prahy zhoršila situace v cestovním ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám