Hlavní obsah

Šéf dobřanské léčebny skončil. Pustili muže, který pak zavraždil knihovnici

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve středu odvolal ředitele psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku Vladislava Žižku. Zařízení v únoru propustilo muže, který v pondělí ubodal v knihovně v Horní Bříze ženu. Psychiatři muže pustili, aniž by počkali na znalecký posudek a rozhodnutí soudu. Ministr poslal do léčebny vyšetřovací tým.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Policista u vchodu do knihovny, kde devětadvacetiletý muž vraždil.

Článek

Němeček konstatoval, že podle šetření komise léčebna zákon neporušila. Ministr s postupem léčebny nesouhlasí. „Nikdo mě nepřesvědčí, že postup léčebny byl v pořádku, když nebylo vyčkáno ani na výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud,“ konstatoval ministr.

Zároveň připomněl, že celá problematika by se měla řešit komplexněji, a zřídil proto komisi složenou ze zástupců ministerstev zdravotnictví, vnitra a spravedlnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak zjistil deník Právo, už dříve útočník hrozil, že někoho zabije. Skončil proto nedobrovolně v lednu letošního roku v psychiatrické léčebně. Na konci února jej ale lékaři propustili a jeho výhrůžky o zabíjení přestali brát vážně. Prý je říká jen proto, aby na sebe upozornil.

Výpověď z léčebny již v úterý podal primář Václav Fait, který posvětil propuštění útočníka.

Vražda knihovnice

Devětadvacetiletý muž přišel v pondělí do knihovny v Horní Bříze na Plzeňsku na internet. Do TV Nova pak volala knihovnice s tím, že jí u krku drží neznámý muž nůž. Následně svědci slyšeli volání o pomoc a snažili se dostat dovnitř.

Pachatel o chvíli později dveře otevřel a v klidu odešel. Ženu našli svědci mrtvou. Útočník byl o pár minut později zadržen u nádraží.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Nyní je opět na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám