Hlavní obsah

Dáváte Babišovi šanci stát se premiérem, kritizoval Sklenák opozici

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Vládní seskupení ČSSD, ANO a KDU-ČSL pod taktovkou Bohuslava Sobotky (ČSSD) čeká v úterý první hlasování o nedůvěře. Vyvolala jej opozice kvůli sporu o biopaliva. S největší pravděpodobností ale kabinet tuto zkoušku ustojí. Šéf poslanců ČSSD opozici vytkl, že svým pokusem dává předsedovi ANO Andreji Babišovi šanci stát se premiérem.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlasování o důvěře vládě. Zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek

Článek

Opozice totiž nemá dostatek hlasů pro svržení vlády. Strany TOP 09, ODS a Úsvit mají dohromady jen 52 poslanců, potřebují jich ale 101.

Počítat nemohou s podporou komunistů, kteří už avizovali, že se zdrží hlasování. Nezařazení poslanci Tomio Okamura a Radim Fiala, kteří opustili hnutí Úsvit, v úterý oznámili, že při hlasování odejdou ze sálu. Pro vyslovení nedůvěry tak nebude zřejmě hlasovat ani čtvrtina poslanců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hnutí Úsvit bude navíc postrádat poslance Davida Kádnera, který odjel na služební cestu. Na vládní straně bude chybět například lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, který je rovněž na zahraniční cestě.

Kalousek: Babiš veřejně lhal

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání zopakoval, že se vicepremiér Andrej Babiš nachází v bezprecedentním konfliktu zájmů, který je často podporován i koaličními partnery hnutí ANO.

Připomněl také, že se Babiš při hlasování o návrhu, který by ukončil daňovou podporu biopaliv, zdržel, což odůvodňoval neutrálním stanoviskem ministerstva financí, přičemž se ale později ukázalo, že toto stanovisko bylo souhlasné.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek

„Ministr financí hlasoval v rozporu s odborným stanoviskem svého úřadu ve prospěch své soukromé firmy a pak o tomto stanovisku svého úřadu veřejně lhal na tiskové konferenci. Neumím si představit zemi, kde by tohle mohlo ministru financí projít,“ řekl Kalousek.

Sklenák: Nebudeme přijímat zákony podle Agrofertu

Premiér Bohuslav Sobotka zkritizoval, že biopaliva jsou jen záminkou pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Jeho vláda podle něj nepřichází s žádným zvýhodněním biopaliv nad to, co schválila dřívější pravicová vláda.

Odsoudil také bývalý kabinet Petra Nečase, složený právě z ODS a TOP 09. „Tyto dvě strany svou šanci ve vládě promrhaly, pokazily, co mohly,“ řekl.

V debatě pak Sobotka připomněl, že jeho kabinet vládne na základě výsledku voleb. Snahu opozice o vyslovení nedůvěry pak označil za „pokryteckou hru”. Opakovaně rovněž zdůraznil věci, které se podle něj již kabinetu povedly. Zmínil čerpání evropských fondů, zákon o státní službě či stavby silnic.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák doplnil, že za ČSSD budou všichni poslanci hlasovat proti nedůvěře. Chybět budou pouze dva poslanci a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, všichni z důvodu zahraniční cesty.

Zdůraznil také, že vláda nebude přijímat zákony podle toho, zda jsou, nebo nejsou výhodné pro Agrofert. Opozičním stranám pohrozil, že snahou o svržení vlády dávají šanci majiteli Agrofertu a zároveň ministrovi financí Andreji Babišovi, aby se stal novým premiérem. „Prezident Miloš Zeman řekl jasně, že pokud by padla vláda, tak další pokus je na Andreji Babišovi,“ připomněl Sklenák.

Fiala: Ať Babiš změní ministerstvo

Hlasování o nedůvěře je reakcí na spor kolem prodloužení daňové podpory biopaliv. Vládní poslanci minulý týden nepodpořili návrh jednoho ze svých zákonodárců, který by daňovou podporu zrušil. [celá zpráva]

Opozice tvrdí, že šlo o podvod ve prospěch šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, jehož Agrofert s biopalivy obchoduje. [celá zpráva]

Předseda ODS Petr Fiala v úterý před začátkem jednání navrhnul premiérovi dvě řešení Babišova střetu zájmů: buď má ministr financí odstřihnout Agrofert, jehož je majitelem, od činností, které by Babiše přiváděly coby ministra financí do střetu zájmu, nebo má změnit resort tak, aby se kvůli Agrofertu do střetu zájmů nedostal. „Bude se věnovat nějaké jiné činnosti, kde nebude ve střetu zájmů,“ řekl Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám