Hlavní obsah

Předsedkyně ERÚ možná skončí kvůli chybě v zákoně, stěžuje si poslanec Černoch

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do energetického zákona někdo úmyslně vpašoval chybu, aby předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková od příštího roku skončila ve funkci. Alespoň si to myslí předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch, podle kterého může ČR čekat problémy ze strany Evropské unie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Článek

„Vypadá to, že šlo o úmyslnou chybu. Pozice současné ředitelky ERÚ měla být zachována do roku 2017 a poté měla začít fungovat rada ERÚ, která by ji nahradila. Místo toho to ale vypadá, že skončí už v lednu 2016 a na její pozici bude vypsáno výběrové řízení. ERÚ tak bude bez nezávislého vedení, což je nejen proti logice, ale také proti evropským zákonům,“ řekl Právu Černoch.

Podle něj totiž poslanec ČSSD Milan Urban zákon pozměnil tak, aby pozice předsedkyně ERÚ spadala pod služební zákon. „Žádný jiný úřad typu NKÚ, ÚOHS tohle nemá. Předseda ERÚ by měla být absolutně nezávislá pozice, a takto bude podřízen náměstkovi pro státní službu,“ řekl Černoch.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Podle něj bude úřad bez nezávislého vedení snáz podléhat tlakům energetické lobby. „Může dojít i k masivnímu zdražení energií,“ upozorňuje Černoch, který si chce stěžovat v Bruselu.

„Budeme dávat stížnost k eurokomisaři pro energetiku a chtít, aby zasáhl. Je velmi pravděpodobné, že s námi EU zahájí řízení,“ řekl.

„Lex Vitásková“

Jeho slova beze zbytku potvrdil i mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. „Na tu chybu nás upozornil už náměstek ministerstva průmyslu Pavel Šolc v Senátu. Celkově je to evropský unikát, jde to přímo proti směrnici EU o nezávislosti národních regulátorů. Považuji tento zákon za „lex Vitásková,“ řekl Právu Chvojka. Úřad požádal ministerstvo průmyslu o výkladové stanovisko.

Ministerstvo Právu slíbilo vyjádření, zatím tak ale neučinilo.

Urban: Nejsem čert ani ďábel

Poslanec ČSSD Milan Urban popřel, že by do zákona úmyslně propašoval chybu.

„Energetický zákon nemá se služebním zákonem naprosto nic společného. Proto nemohlo dojít k chybě, natož záměrné. Nejsem čert ani ďábel, co může za všechno,“ napsal Právu Urban.

Reklama

Výběr článků

Načítám