Hlavní obsah

Osm sourozenců poslaných z Klokánku do pasťáku se opět stěhuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm sourozenců ve věku od jednoho roku do 15 let, kteří museli opustit ústecký Klokánek a skončili ve výchovném ústavu ve Žluticích na Karlovarsku, se bude opět stěhovat. Měli by se dostat do ústavu na území Ústeckého kraje, sdělila Romana Macová, mluvčí ústeckého magistrátu. Kam konkrétně, nesdělila.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek

Článek

Tři chlapci a pět dívek byli do minulého týdne v ústeckém Klokánku. Protože ale překročili roční lhůtu, kterou pro pobyt v zařízení pro okamžitou pomoc stanovuje zákon, obrátil se odbor sociálně-právní ochrany dětí na soud a ten děti poslal předběžným opatřením do ústavu. Nezamířili ovšem do dětského domova, ale do výchovného ústavu ve Žluticích, původně určeného jen pro problémové chlapce adolescenty. Tady se jim říká chovanci, na oknech jsou mříže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V tu chvíli nebylo jiné zařízení, které by děti přijalo všechny. Prioritou přitom bylo děti, které mezi sebou mají silné pouto, nerozdělovat," tvrdila Macová.

Prostředí, do kterého se sourozenci dostali, vyrazilo dech nejen jejich tetám a vedení Klokánku, ale vyburcovalo i zaměstnance ústavu, kam „ústecké klokánky“ přivezli. Ti rozeslali e-mail o poměrech v ústavu, do něhož by takto malé děti a dívky vůbec neměly přijít.

Šokovaní zaměstnanci ve Žluticích

Kromě toho, že pracovníci ve Žluticích nemají s péčí o takové děti žádné zkušenosti, zaměstnanci se pozastavili nad vhodností prostředí, kam byly děti poslané.  Vedení domova podle zaměstnanců rozhodlo, že děti budou umístěné v hlavní budově, kde za zamřížovanými okny bydlí chovanci, kteří podle jejich popisu pravidelně verbálně i fyzicky napadají pedagogické pracovníky.

„Jedná se o to, že naši chovanci mohou vše, denně kouří i v zařízení, obstarávají si drogy, pod jejichž vlivem jsou často i na oddílech. Ví o tom místní policejní oddělení i městský úřad,“ píší zaměstnanci, kteří se už několikrát snažili stěžovat na zdejší poměry na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy. Dosud bez většího úspěchu.

Kritika ministerstva

Přesunem dětí se také zabývalo ministerstvo práce a sociálních věcí.  „Výchovný ústav slouží k výkonu ústavní či ochranné výchovy dětí se závažnými poruchami chování. Závažné pochybení lze ovšem stejnou měrou shledat i na straně zařízení samého, které děti přijalo, ačkoli jim – údajně dokonce dle sdělení pracovníků zařízení – není s to poskytnout adekvátní péči," řekl mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Teprve poté se ústeckému magistrátu podařilo najít nový dětský domov. „Odbor sociálně-právní ochrany dětí proto podal nový návrh na předběžné opatření," řekla Macová. Soud musí podle zákona o předběžném opatření rozhodnout do sedmi dnů.

Do rodiny se zatím vracet nebudou. „S rodinou dále intenzivně pracujeme,” doplnila Macová.

Podle mluvčího krajského úřadu Ústeckého kraje Zdeňka Rytíře o děti nejevil zájem širší okruh rodiny, v kraji nebyli ani vhodní pěstouni, kteří by si vzali všechny děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám