Hlavní obsah

Pošta bude mít nárok na kompenzaci 700 miliónů, dohodla se vláda

Aktualizováno

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v pondělí shodla na novele zákona o poštovních službách. Česká pošta by na jeho základě měla mít nárok na finanční kompenzace od státu ve výši maximálně 700 miliónů korun ročně. Potvrdil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pošta prodělává na ztrátových pobočkách a doručování do odlehlých oblastí (ilustrační foto).

Článek

„Pošta si může zažádat o kompenzaci do maximální výše 700 miliónů příští rok za letošní rok a pak ta kompenzace klesá na 600 a 500 miliónů. 500 miliónů je kompenzace po roku 2017, která by měla být stálá. To je maximum možného,“ informoval novináře ministr vnitra.

Podotkl, že se nejedná o bianco šek. Pošta bude muset doložit své náklady, zároveň plnit další požadavky, jako je modernizace, zlepšení služeb, komunikace a podobně. „Není to o tom, že stát bude dávat peníze České poště a nebude po ní chtít, aby se měnila,“ řekl Chovanec.

Pře Chovance s Babišem

„Poptávka po tradičních poštovních službách dlouhodobě klesá. Současně je však držitel poštovní licence povinen udržovat poměrně rozsáhlou a nákladnou infrastrukturu k zajištění své povinnosti zajistit všeobecnou dostupnost základních služeb na celém území České republiky,” popisuje důvodová zpráva motivaci kabinetu.

Podle novely by ztrátu pošty z poskytování univerzální služby, tedy z provozu ztrátových poboček nebo z doručování do odlehlých oblastí, platil stát, a nikoliv nefunkční kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni poštovní operátoři.

O podobu zákona se přeli ministr financí Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Chovancem. Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že debata byla velmi emotivní. „Nakonec se pan premiér stal mediátorem a dospěli jsme ke konsenzu,” naznačil.

Česká televize v pondělí dopoledne uvedla, že Babiš je ochoten akceptovat podporu do výše půl miliardy korun. Vláda nakonec částku ještě o 200 miliónů navýšila. Pošta původně žádala o 950 miliónů. Babiš označil dohodu za kompromis.

Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než 1000 ztrátových.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám