Hlavní obsah

Nejlepší sprinter planety Bolt pokřtil vrchol vysoké pece v Ostravě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Bolt Tower, tedy šroubová věž. To je od neděle název nové nadstavby Vysoké pece č. 1, která je hlavní dominantou Dolní oblasti Vítkovice. A kmotrem, který věž slavnostně pokřtil, není nikdo jiný než nejlepší sprinter planety, legendární Usain Bolt, který se přišel v neděli odpoledne na samotný vrchol věže podepsat. Příští týden se Bolt zúčastní atletického mítinku Zlatá tretra.

BEZ KOMENTÁŘE: Bolt z věže vypustil balónyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Nová nadstavba Vysoké pece č. 1, kde vznikla vyhlídka s klubem a kavárnou, byla otevřena v dubnu. Sdružení Dolní oblast Vítkovice následně vyhlásilo soutěž na nový název nadstavby. Zájem o účast v soutěži byl obrovský, přišlo více než tisíc návrhů.

Autorem jednoduchého, ale takřka geniálního názvu je Daniel Hladký. „Nejprve jsem hledal symbol, který by plně charakterizoval novou nadstavbu a přitom se dal ztotožnit s celou stavbou. Po chvíli uvažování jsem se dostal ke geometrickým tvarům a slovu šroub, které mi hned přišlo zdravě drzé. Jakmile jsem si uvědomil anglický ekvivalent bolt, hned mě v kontextu se Zlatou tretrou napadlo, že je to skoro znamení, a poslal jsem název do soutěže,“ řekl autor vítězného návrhu Daniel Hladký.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Jakmile vedení sdružení Dolní oblasti Vítkovice zjistilo, že mezi návrhy na název nové nadstavby vysoké pec je Bolt Tower, okamžitě si spojilo anglický výraz pro šroub se jménem Usaina Bolta, který si svůj jediný start v první části sezóny v Evropě naplánoval právě na Zlaté tretře v Ostravě. A v neděli, tedy dva dny před startem, stejnojmennou věž také pokřtil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Usain Bolt se na věži podepsal

Výběr názvu byl podle ředitele Dolních Vítkovic Petra Koudely naprosto jasný a neměl konkurenci, přestože do soutěže přišlo více než tisíc návrhů, z nichž některé se opakovaly. „Ale návrh na Bolt Tower byl jen jeden. Po chvilce přemýšlení nám došlo, že je to geniální název, protože v angličtině se to dá přeložit jako šroub, ale také jako záblesk z nebe, a to fakt asi byl.“ Autor vítězného návrhu se nemohl ze zdravotních důvodů křtu zúčastnit, ale s Boltem se setkal.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Bolt se podepisuje fanouškům

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám