Hlavní obsah

Klidem předčíme showmana, populisty i hulváty, věří lidovci

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kongresový palác ve Zlíně o víkendu zřejmě nezažije žádné drama. Lidovci si tu v sobotu zvolí vedení a nikdo neočekává, že se obmění tandem vicepremiéra Pavla Bělobrádka a ministra zemědělství Mariána Jurečky v čele strany. Více se lidovci chystají lámat hlavy tím, jak konečně prolomit sevření voličských předsudků, že jsou stranou pro křesťany a rozumějí jen zemědělství, rodině a církvím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Bělobrádek chce ze strany, která se před dvěma lety vrátila z nicotnosti do Sněmovny, udělat subjekt, který dokáže oslovit širší spektrum voličů, nikoli jen věřící na jižní Moravě a ve východních Čechách.

Bělobrádek to formuloval do sloganu, že jsou stranou pro „věřící i nevěřící, ale hlavně myslící“. Pro Právo řekl, že lidé stále žijí v přesvědčení, že jsou tu jen pro křesťany.

„Chceme odstranit jednu z bariér, která zůstává. Spousta lidí by nás i volila, ale přijde jim to nepatřičné, když nechodí do kostela,“ uvedl. Kandidátky chce víc otevřít nestraníkům.

Podle Jurečky mohou těžit z toho, že zachovávají chladnou hlavu. „Voliči jistě ocení KDU-ČSL jako klidnou sílu. ANO je postaveno na jednom člověku, který dělá one man show. Soc. dem. přichází s populistickými řešeními. A trapně ukřičená pravicová opozice už jde za hranu hulvátství,“ řekl Právu.

Podle ministra musí lidi přesvědčit, že se orientují v každé problematice. „Budeme se chtít víc věnovat ekonomickým tématům nebo zahraniční politice, a proto kandiduje Ondřej Benešík, abychom měli v předsednictvu i kompetence, které nám dosud chyběly,“ uvedl Jurečka. Benešík je předsedou evropského výboru Sněmovny.

Podle něj se mohou pochlubit i ekonomy. „A externě spolupracujeme např. s Ivanem Pilipem, Janem Švejnarem nebo Vladimírem Pikorou,“ řekl Právu Benešík.

Letos bez Zemana

Místopředsednické místo obhajuje bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Zájem má i šéf poslanců Jiří Mihola a europoslanec Tomáš Zdechovský.

Naopak dlouholetý místopředseda, náměstek pardubického hejtmana Roman Línek do boje nejde. Stejně jako Klára Liptáková, která je náměstkyní brněnského primátora.

Do Zlína přijede své koaliční partnery pozdravit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Dorazit mají i Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Petr Gazdík (STAN) a šéfka zelených Jana Drápalová.

Pozvánku letos lidovci neposlali prezidentu Miloši Zemanovi. Toho na jaře nepozvali ani soc. dem. a babišovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám