Hlavní obsah

Rodiče se dvěma a více dětmi by mohli odvádět na penzi méně, bezdětní víc

– Praha

Čím více dětí, tím menší odvody na důchod, navrhla ve svých podkladech důchodová komise, podle které by si naopak bezdětní připlatili. Sazba by se rodičům snižovala podle počtu dětí, ti se čtyřmi a více potomky by neplatili nic.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mužům a ženám s jedním synem či dcerou by se sazba nezměnila, zůstala by na současných 6,5 procenta. Rodiče dvou potomků by platili pět procent, tří 2,5 procenta a ti, kteří přivedli na svět čtyři a více ratolestí, by byli od odvodů osvobozeni zcela.

Bezdětným by naopak sazba stoupla o bod na 7,5 procenta.

Zaměstnavatelům by se podle materiálu pojistné neměnilo. Dál by činilo 21,5 procenta.

Bezdětní by tak celkem odváděli celkem 29 procent. Rodiče jednoho potomka by platili jako nyní 28 procent. Pracovník se dvěma dětmi by mohl státu posílat 26,5 procenta, se třemi dětmi 24 procent, se čtyřmi a více 21,5 procenta.

Jen do 26 let věku potomka

Odvody by si mohli snížit oba rodiče, pokud spolu žijí v jedné domácnosti. Nižší pojistné by měli i rozvedení otcové a matky, kteří by měli potomky ve střídavé péči. Sníženou sazbu by bylo možné využívat až do 26 let synů a dcer, pokud by do té doby studovali.

Podle autorů má úprava sazeb ulehčit rodinám s dětmi. V podkladu uvedli, že v nynějším důchodovém systému jsou "kontraproduktivní protipopulační prvky". Opatření má přispět prý i k tomu, aby bylo financování penzijní soustavy srozumitelnější a bylo jasné, že generace dětí platí na důchod rodičům.

Bezdětní by si teoreticky za život připlatili 200 tisíc

Podle propočtů, které vycházejí z mediánu příjmu, by tak bezdětné ženy a muži zaplatili do systému za život proti dnešku o 216 547 korun víc. Rodiče dvou dětí, které by živili do 19 let do konce střední školy, by na tom "vydělali" 20 301 korun. Kdyby dva potomci vystudovali vysokou, pro domácnost by to znamenalo 101 506 korun. U tří dětí s vysokoškolským vzděláním by to pak bylo 366 777 korun.

Státní rozpočet by ročně získal podle propočtů zhruba 178 miliónů korun. Podle ministerstva práce by ale přínos mohl činit až čtyři miliardy.

Podle autorů návrhu by administrativy kvůli opatření nemělo nijak zásadně přibýt. Zaměstnavatelé by postupovali podobně jako nyní u slevy na dani na děti.

Anketa

Je správné, aby bezdětní platili více na odvodech na důchod?
ano
37,7 %
ne
62,3 %
Celkem hlasovalo 9678 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám