Hlavní obsah

Svítící zebra pomáhá chodcům na problematické pražské křižovatce

– Praha
Novinky, ČTK, km

Na náměstí Jana Palacha nainstalovala pražská Technická správa komunikací nový semafor pro chodce. Ten bude upozorňovat na čas, který chodcům zbývá k přejití vozovky, než se rozjedou automobily. Podobná zařízení fungují již v Německu. V Praze jsou momentálně umístěna například odpočítávadla času, kdy skončí na semaforu zelená.

Svítící zebra upozorní chodce na dobu přecházení na přechoduVideo: Novinky

 
Článek

Semafor s novinkou je v Praze umístěn na frekventované křižovatce v centru města na náměstí Jana Palacha. V místě se pohybuje velké množství turistů, automobily a je tam také křižovatka tramvají.

Nové testované zařízení bude chodce upozorňovat na čas, který jim zbývá k bezpečnému přejití na druhý chodník. V praxi to znamená, že chodci uvidí vedle  panáčka ještě jeden semafor – blikající bílou zebru. Blikání zebry znamená, že běží takzvaná vyklizovací doba, kdy auta ještě nemají zelenou, ale chodci už mají červenou. Ve chvíli, kdy toto světlo přestane blikat, chodec by již na přechodu neměl být.

„Informace z odpočtového návěstidla by měla snížit riskantní chování chodců a zajistit větší bezpečnost provozu,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek. Chodci jsou již zvyklí po Praze na odpočítávače času, které je informují o tom, jak dlouho ještě bude svítit zelená nebo červená. Ty jsou umístěny například u Karlova mostu nebo na náměstí I. P. Pavlova.

Vedení města se tak tímto krokem rozhodlo zvýšit bezpečnost dopravy. Zda budou „blikající zebry“ umístěny i na jiných semaforech v hlavním městě, zatím není jisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám