Hlavní obsah

Boromejky uspěly s žalobou, získají pozemky pod plánovanou R 35

• Aktualizováno

Řád Milosrdných sester svatého Karla Boromejského získá tři parcely na Jičínsku. Požádal o ně v rámci církevních restitucí. Státní pozemkový úřad (SPÚ) parcely odmítl vydat, protože přes ně má vést plánovaná silnice R 35 mezi Jičínem a Hradcem Králové. Královéhradecký krajský soud ale rozhodnutí SPÚ zvrátil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řád konkrétně získá tři pozemky v Oboře, což je místní část Chomutic na Jičínsku.

Podle názoru SPÚ byla plánovaná rychlostní komunikace zákonnou překážkou, která vydání pozemků bránila, neboť jde o obecně prospěšnou stavbu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stavbě bránit nechtějí

Právní zástupce boromejek Stanislav Hykyš u soudu řekl, že je kongregace připravena zřídit kvůli výstavbě silnice věcné břemeno a v budoucnu nehodlá stavbě bránit. Uvedl také, že ostatní pozemky v lokalitě Státní pozemkový úřad boromejkám již vydal.

Dagmar Čevelová, zastupující SPÚ, oponovala, že navrhované zřízení věcného břemene podle pozemkového úřadu nepřipadá v úvahu.

Provozují nemocnici i hospice

Boromejky provozují nemocnici v Praze, hospic v pražských Řepích a domov pro seniory v Moravských Budějovicích.

Sestry se staraly o Václava Havla až do konce jeho života přede dvěma lety na Hrádečku. Staraly se v Lánech i o Miloše Zemana po úrazu kolena.

Církev získá i další pozemek

Hradecký soud ve čtvrtek rozhodl i o navrácení dalšího sporného pozemku. Římskokatolická farnost v Hradci Králové-Pouchově získá pozemek na kraji Hradce Králové, který odmítl SPÚ vydat kvůli tomu, že je na něm plánováno zbudování přeložky silnice II/308. I zde se soud rozhodl akceptovat řešení situace zřízením věcného břemene.

Církevní restituce
Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím, zákon tedy znamená i odluku církve od státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám