Hlavní obsah

Opozice se šikuje proti vládě, vyvolá hlasování o nedůvěře

Novinky, Barbora Zpěváčková, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Opoziční strany ODS a TOP 09 chtějí spolu s hnutím Úsvit vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Reagují tak na středeční roztržku ohledně prodloužení daňové podpory biopaliv. Zástupci stran o tom ve čtvrtek informovali na tiskové konferenci.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zleva šéf ODS Petr Fiala, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda téže strany Miroslav Kalousek, šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a Marek Černoch s Petrem Adamem (Usvit)

Článek

Strany mají podle předsedy ODS Petra Fialy padesátku poslaneckých podpisů, která je nutná pro svolání mimořádné schůze k vyjádření nedůvěry vládě. Předají je pravděpodobně v pátek – ještě tedy není jasné, kdy se o nedůvěře bude hlasovat.

Není ale pravděpodobné, že by se jim podařilo kabinet Bohuslava Sobotky shodit. K tomu by potřebovali alespoň 101 hlasů. I kdyby se k ODS, TOP 09 a Úsvitu přidali nezařazení poslanci a KSČM, budou mít dohromady jen 89 hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga není zatím jisté, kolik poslanců se přikloní na jejich stranu. „Uvidíme, jestli si sociální demokraté, lidovci nebo dokonce poslanci ANO uvědomí svoji odpovědnost za osud této republiky,“ řekl Schwarzenberg.

Fiala doplnil, že s KSČM zatím nejednali a nepovažují to za nutné. V rámci koalice jde podle něj o svědomí každého poslance.

Schwarzenberg: Vyčítají si podraz

Opoziční strany tak reagují na středeční vyvrcholení diskuse o daňové podpoře biopaliv. Vládní poslanci nepodpořili návrh jednoho ze svých zákonodárců, který by daňovou podporu zrušil.

Opozice tvrdí, že šlo o podvod ve prospěch šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, jehož Agrofert s biopalivy obchoduje. [celá zpráva]

„Jsme v jedinečné situaci, kdy koalice nevěří vlastním slovům, kdy si strany vyčítají, kdo koho podrazil. To vede k nedůvěře v koalici a k představitelům vlády. Ministr financí neplní své sliby a klame český národ,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Proto se prý TOP 09, ODS a Úsvit rozhodly, že ve Sněmovně položí otázku, kdo má v tuto vládu důvěru.

V posledních dnech podle Fialy přetekl pohár. „Střet zájmů, který se tu odehrává, je kolosální a bezostyšný. Pan Babiš veřejně prohlásil, že souhlasí s ukončením podpory, jeho poslanec předloží návrh na ukončení – a potom jsme byli svědci divadla,“ komentoval středeční jednání ve Sněmovně Fiala.

Sobotka: Nepochybuji o tom, že umí počítat do 101

„Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a vědí, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto. Na debatu ve Sněmovně se ale těším. Naše vláda se rozhodně za výsledky své dosavadní práce nemusí stydět,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Fiala na jeho slova reagoval s tím, že do 101 samozřejmě počítat umí.

„Jde o něco jiného. Přestože nemáme dost hlasů, společně jsme se k tomuto kroku rozhodli, protože to, co dělá tato vláda, považujme za tak vážné, tak nebezpečné a tak ohrožující pravidla demokracie, že tomu nemůžeme jen tak přihlížet.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám