Hlavní obsah

Daňová podpora biopaliv bude pokračovat, její konec Sněmovna odmítla

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu odmítli návrh na ukončení daňové podpory biopaliv ke konci června. Naproti tomu v novele zákona o spotřebních daních schválili uvalení spotřební daně na surový tabák a možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Základní surovinou pro výrobu biopaliv je řepka olejná. Ilustrační foto

Článek

Návrh na ukončení podpory biopaliv, který předložil poslanec ANO Karel Rais, Sněmovna neschválila. Koaliční zákonodárci jej nepodpořili, a to i přesto, že první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek předtím stáhl svůj totožný návrh, aby jej vládní koalice neodmítla argumentem, že nebude hlasovat pro návrh opozice.

Pro Raisův návrh nakonec hlasovalo jen 52 poslanců, ke schválení bylo ale potřeba 88 hlasů. Babiš, který je coby majitel Agrofertu v případě biopaliv ve střetu zájmů, zaujal k návrhu neutrální stanovisko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kalousek, který pokračování podpory biopaliv označuje jako tunel ve prospěch ministra financí Andreje Babiše (ANO), zkritizoval, že se vládní poslanci při hlasování zachovali v rozporu se svými veřejnými prohlášeními a Raisův návrh nepodpořili. „Promiňte, jste parta lhářů a korupčníků,“ vzkázal Kalousek poslancům.

„Komerční zájem se stal součástí koaličních dohod. Všechny tři strany ukázaly, že jsou brandem jedné společnosti a tou je Agrofert," dodal místopředseda TOP 09.

Kalousek s Babišem se o pokračování podpory biopaliv dlouhodobě přeli. Kalousek trvá na tom, že schválení další podpory znamená, že do Babišova Agrofertu přiteče ze státního rozpočtu pět miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám