Hlavní obsah

Na Babišovy cifršpióny dohlédne poslanecká komise

Praha

Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ), který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, bude možná nově pod dohledem zvláštní komise Poslanecké sněmovny. Návrh, aby se pod ruce tzv. cifršpiónů, jak se říká členům tohoto útvaru, smělo dívat i sedmero poslanců, předložil šéf ODS Petr Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

FAÚ má zatím ve Sněmovně na starosti podvýbor rozpočtového výboru pro státní aktiva, pasiva a činnost tohoto útvaru. Dohled nad FAÚ bude podle novely nově svěřen stálé sněmovní komisi, která by měla být sedmičlenná. Nebude ovšem oprávněna zasahovat do personálních pravomocí ministerstva a nahrazovat jeho řídicí činnost.

Návrh schválili ve středu poslanci ve třetím čtení. K posouzení jej nyní dostane Senát a prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ODS původně chtěla posílit nezávislost FAÚ tím, že by šéfa cifršpiónů jmenovala vláda na návrh ministra financí. Tento požadavek ale naboural služební zákon, který zavedl nová pravidla pro jmenování ředitelů.

Finanční analytický útvar se zaměřuje zejména na boj proti praní špinavých peněz, financování terorismu a odhalování toků peněz spojených s korupcí. Přijímá kvůli tomu informace o podezřelých obchodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám