Hlavní obsah

Poslanci odmítli očkování dětí bez souhlasu rodičů

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Očkování dětí bez souhlasu rodičů nebude možné. Rozhodli o tom ve středu poslanci v rámci novely o ochraně veřejného zdraví. Odmítli také návrh na zavedení individuálních očkovacích plánů. Novelu musí ještě schválit Senát a prezident.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Článek

Sněmovna ve středu jednoznačně odmítla ustavení, které by umožnilo v určitých případech očkovat děti i bez svolení rodičů. Návrh předložil zdravotnický výbor s tím, že by se jednalo jen o výjimečné situace. Poslanci se ale přiklonili k návrhu na zrušení tohoto ustanovení.

Poslanci odmítli také pozměňovací návrh Niny Novákové (TOP 09), který by zavedl možnost zvolit si individuální očkovací plán. Stát nepřevezme ani odpovědnost za škody na zdraví způsobených očkováním.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nakonec neúspěšné pozměňovací návrhy ohledně očkování se dostaly do hlasování o novele zákona o ochraně veřejného zdraví. Ta se původně zabývala hlukem.

Vedlejší účinky očkování

České děti jsou povinně očkovány proti devíti nemocem. Odpůrci protestují, že s sebou očkování často nese i vedlejší účinky. Lékový ústav ročně eviduje asi 500 mírných vedlejších účinků, u čtyř až pěti dětí vážné následky očkování.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už dříve lobboval za zachování stávajícího systému povinného očkování s tím, že se jedná o úspěšný systém, který již ochránil tisíce lidských životů.

Trvalá výjimka pro venkovní hluk nebude

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví pojednává také o změnách v ochraně obyvatel před hlukem. Obce podle něj například dostanou pravomoc udělovat hlukové výjimky pořadatelům hudebních produkcí, naopak vyhlašování hlukových pásem kolem letišť bude nadále možné po dohodě s hygienikem.

Poslanci naopak odmítli návrh, podle kterého by obce měly možnost udělovat trvalé výjimky při překročení venkovních limitů hluku. Podle zákonodárců by takové ustanovení šlo proti zdraví občanů. Nyní se taková výjimka uděluje pouze na dobu určitou. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a poslanec David Kasal (ANO) neuspěli s námitkou, že trvalou výjimku by bylo možné zrušit na popud hygienika.

Další novinkou je, že by úředníci mohli vstupovat do bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy. Pokud by jim byl přístup odepřen, hrozí lidem až půlmiliónová pokuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám