Hlavní obsah

Tejc chce Babišovi překazit plán na privatizaci státních firem

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyděsil ČSSD svou poznámkou, že by některé strategické podniky, například Lesy ČR, nejradši privatizoval. Předseda ústavně-právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) chce proto navrhnout ústavní zákon, který by privatizaci strategických státních firem zamezil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

Takový zákon by ale musel být přijat třemi pětinami (120) hlasů, aby nebylo jednoduché jej v příštím období zvrátit. Na to by však 47 poslanců soc. dem. nemělo sílu ani například s podporou KSČM (33).

„Jsem přesvědčen, že Lesy ČR by neměly být privatizovány. Je to strategický podnik, který vydělává státu miliardy ročně na dividendách. Je třeba jej lépe řídit a zabránit vyvádění peněz na nepotřebné marketingové akce,“ řekl ve čtvrtek Právu Tejc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dokud jsou ve vládě, nepřipustí to

„Měli bychom přijmout ústavní zákon, který by zabránil tomu, aby jakákoli vláda či prostá většina ve Sněmovně dokázala majetek státu prodat za jakoukoli cenu,“ dodal.

O takovém návrhu už ČSSD debatovala, když byla na stole možná privatizace pražského letiště. „Tehdy se to řešilo běžným zákonem. Rád bych debatu o ústavním zákonu otevřel v ČSSD, koalici i ve Sněmovně,“ řekl Tejc.

Babiš řekl v rozhovoru pro HN, že by rád nabídl investorům na burze akcie státních firem. Vedle Lesů ČR zmínil například Mero, Čepro nebo právě Letiště Václava Havla.

„Dokud je součástí vlády ČSSD, nic takového nedovolíme,“ řekl ale Tejc.

Babiš uznává, že by na prodej mohl pomýšlet, pokud by vyhrál volby 2017. „Bohužel privatizace dnes není téma, protože sociální demokraté nerozumějí, co je to podnikání, oni nevědí, co je to kapitál,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám