Hlavní obsah

Senátoři umožnili zachování lesních školek

Praha
Aktualizováno

Senát ve středu umožnil přijetí poslanecké novely, jež má odvrátit hrozbu zániku lesních školek a podobných zařízení. Jejich provozovatelé se obávali toho, že nedokážou splnit například hygienické požadavky dané nynějším zákonem. Děti v těchto školkách tráví celý den venku, kde jsou přeci jen hygienické podmínky jiné než v budovách.

Foto: archiv Vysoké školy báňské

Univerzitní školka Vysoké školy báňské

Článek

Senátoři se na návrh výboru pro veřejnou správu rozhodli, že se normou nebudou zabývat. Stanovisko podpořilo 47 přítomných členů horní komory, tři byli proti a sedm senátorů se hlasování zdrželo. Předloha tak poputuje na Hrad. Zeman novelu velmi pravděpodobně podepíše, protože právě on vracel zákon, po jehož schválení by tzv. lesním školkám hrozil zánik.

Novela mimo jiné zpřesňuje definici dětské skupiny a daňové výhody a umožňuje výjimky z hygienických požadavků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dětská skupina bude zařízením, které umožňuje docházku dětí nejméně v rozsahu šesti hodin denně. To má zajistit, aby se pod dětskou skupinu nedostaly třeba hlídací koutky v obchodních centrech.

Daňové výhody pro rodiče

Výjimky z hygienických požadavků by mohl skupinám do 12 dětí udělit úřad v případě, že nebude ohrožena ochrana veřejného zdraví. Daňové výhody by se podle úpravy měly vztahovat jen na rodiče, kteří umístí své děti k registrovaným poskytovatelům.

Novela také uvádí, že živnostníci nebo firmy, které označí své služby za dětskou skupinu a nebudou registrováni, se dopustí přestupku nebo správního deliktu.

Zákon o dětských skupinách prosadila Sněmovna definitivně v listopadu. Dává rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Novela ale paradoxně znamenala, že by podmínky nesplnily lesní školky, které běžně fungují, a je o ně velký zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám