Hlavní obsah

Bývalý úředník ministerstva pro místní rozvoj si měl říci o úplatek

Aktualizováno

Bývalý ředitel odboru hospodářských služeb ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vladislav Koval, který ve funkci působil za hnutí ANO, byl obžalován z přijetí úplatku. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let, případně propadnutí majetku. Ve středu to potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Článek

Koval si měl říci o úplatek firmě, která pracovala pro ministerstvo. Trestní oznámení podalo samo MMR na základě podnětu od údajně poškozené firmy. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) jej následně odvolala z funkce.

Koval údajně coby ředitel ministerského odboru žádal „úplatky v nespecifikované výši v podobě podílů z peněžních prostředků plynoucích ze zakázek předmětné obchodní společnosti, které již tato společnost pro ministerstvo vykonává, nebo zakázek, které budou v blízké době ministerstvem zadávány nebo soutěženy a které může a dokáže svým jednáním ovlivnit". Dále údajně požádal o úplatek za přidělení zakázky na výměnu protipožárních dveří v objektu ministerstva, tvrdí obžaloba.

Koval vinu odmítl a hájil se tím, že jen testoval, zda firma, která pro ministerstvo pracuje, na úplatek přistoupí.

Koval kvůli podezření opustil i zastupitelstvo města Ostravy i zastupitelstvo nejlidnatějšího obvodu moravskoslezské metropole Ostrava-Jih, kam byl zvolen za hnutí ANO. To jej ještě před tím vyloučilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám