Hlavní obsah

Penzista má platit potřetí za známého, který zahynul

– Pardubice
Právo, Jindřich Ginter

Penzista Jakub Š. (75) z Pardubic se před osmi lety zaručil svému známému Miroslavovi za rychlou půjčku patnácti tisíc korun. Na pár dní. Od nebankovního kapitálového centra, tedy s. r. o. jedné paní ze „Zlámané Lhoty”. Pan Miroslav půjčku nevrátil. Ani poté, co dostal platební rozkaz. Dluh bobtnal. A tak došlo na ručitele, který se kvůli tomu ocitl v exekuci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Exekutor mi navrhl, ať se spojím s věřitelem. Ženská z té úvěrové firmy na mě ale křičela, že jí budu platit do smrti, až zčernám. V listopadu 2009 jsem tedy kapitálovému centru musel zaplatit 24 tisíc korun. Považoval jsem to tím za vyrovnané,“ vzpomíná pan Jakub. Jenže nebylo.

Vysolil už trojnásobek

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V dubnu 2010 pan Miroslav zahynul při autonehodě. V srpnu téhož roku soud nad Jakubem Š. opět kvůli nešťastné půjčce vyhlásil exekuční řízení. Zůstalo totiž jakési skryté penále. V květnu 2011 tedy uhradil dalších dvacet tři tisíc. Patnáctitisícovou půjčku svého známého tak už přeplatil trojnásobně.

„Samosoudkyně nepřipustila žádnou námitku, že jsem to už jednou platil. A tak jsem musel znovu,“ dodal. Soudní exekutor následně písemně potvrdil, že pan Jakub v této věci již všechny pohledávky věřitele uspokojil, včetně příslušenství a nákladů exekuce. Jenže stále není konec.

Dalších 33 tisíc, jinak dražba

„Letos v lednu jsem ale zase dostal výzvu od exekutorského úřadu, že pokud té firmě nezaplatím dalších 33 303 korun, tak mi dají domek do dražby. Mají papír od soudu, ale vůbec nerozumím, za co to vlastně je. Vždyť jsem jim to už zaplatil dvakrát i s úroky! Zbláznili se?“ nechápe pan Jakub.

Firma na svých stránkách nemá ani telefon. Právu se nepodařilo jednatelku zkontaktovat.

Jedná se o jeden z mnoha případů, kdy se lidem vymstilo, že se někomu zaručili za půjčku, byť relativně malou. A zároveň je to ukázka toho, že uzavírat smlouvy s některými nebankovními věřiteli je jako podškrábnout úpis čertu.

Kvůli pár korunám údajně jen na pár dní pak člověk platí léta a hrozí, že přijde i o střechu nad hlavou.

Potíž je v tom, že tyto nebankovní úvěrové firmičky nejsou prakticky pod žádným dohledem, přičemž se cíleně zaměřují na lidi, u nichž očekávají právní slabost.

Jednou z možností obrany je obrátit se na finančního arbitra. Stěžovatele to nic nestojí, a tak i když nemá na právníka, kancelář arbitra případ rozebere a může člověku ukázat, kde udělal chybu a případně jak ze situace ven, aby nemusel platit až do smrti.

Kancelář finančního arbitra sídlí v Praze 1, Legerova 69. S arbitrem se lze spojit i telefonicky (číslo 420 257 042 070) nebo e-mailem arbitr@finarbitr.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám