Hlavní obsah

Mráz zahrozí i po ledových mužích, varují meteorologové

Poslední přízemní mrazy v Česku se letos mohou objevit i po právě probíhajícím svátku takzvaných ledových mužů, tedy v druhé polovině května. Meteorologové upozorňují hlavně zahrádkáře, že navzdory pranostice může ve výjimečných případech mrznout i v červnu.

Foto: Profimedia.cz

Pozdní mrazy jsou nebezpečné hlavně pro rostliny v květu, které jsou citlivější na nízké teploty.

Článek

"Podle posledních výpočtů numerických modelů můžeme reálně očekávat přízemní mrazy ještě v sobotu 16. května a v pondělí 18. května," uvedl v úterý meteorolog Stanislav Racko.

"Zmrzlíci" Pankrác, Servác a Bonifác slaví svátek v těchto dnech a podle pranostik s nimi přichází - a stejně tak i odchází - výrazné ochlazení či ranní mrazíky. "Před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta," tvrdí jedna z nich.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Je zajímavé, že pranostiky o ledových mužích mají i v současnosti tak velký dosah pro práci na zahradách. Mnoho zahrádkářů se totiž obává přízemních mrazů právě v tomto období, přestože přízemní mrazy se u nás vyskytují někdy i ve druhé polovině května a v extrémních případech i v červnu," poznamenal Racko.

Hrozba pro rostliny v květu

Pozdní mrazy jsou v máji nebezpečné zejména pro rostliny, které jsou v květu, a tím pádem citlivější na mráz.

Hodně lidí se ale stejně řídí pranostikou a po ledových mužích už neváhá sázet do půdy i teplomilné rostliny. O to bývá nepříjemnější, pokud mrzne i po 15. květnu, kdy má svátek Žofie, nazývaná kuchařka ledových mužů.

"Letos to taky nevypadá na jednoznačný konec přízemních mrazů v nižších polohách," konstatoval meteorolog Racko s odkazem na nejmodernější formy předpovídání počasí.

V úterý zažilo Česko den s letními teplotami převyšujícími na řadě míst 25 stupňů, od středy se čeká mírné ochlazení. Mrazíky čekají meteorologové nejdříve v noci na sobotu a pak v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám