Hlavní obsah

Česká armáda sestavuje speciální jednotku, součástí bude bojové komando

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální jednotku o 200 lidech, jejíž součástí bude bojové komando, se rozhodla sestavit česká armáda. Nový útvar by jí měl pomoci pružněji reagovat a zaměřovat se na hrozby hybridní války, konfliktu, v němž se využívají nejen tradiční prostředky vedení války, ale také nekonvenční techniky doplňované psychologickými operacemi nebo kybernetickými útoky.

Článek

Armáda už vypsala výběrové řízení na členy nové jednotky. Zájemci musí mít minimálně střední vzdělání bez maturity a hodnost od desátníka po rotného. Nejprve musí projít testy fyzické zdatnosti a psychotesty. Musí třeba uplavat 300 metrů do sedmi minut, za 12 minut uběhnout nejméně tři kilometry nebo za půl minuty udělat 32 kliků.

Pokud uchazeči projdou prvním kolem výběru, čeká je čtyřdenní výběrové řízení ve vojenském prostoru. „Je charakteristické vysokou náročností, je koncipováno jako komplexní zaměstnání v terénu, které umožní prověřit fyzickou zdatnost, psychickou odolnost, morální kvality, základní vojenské dovednosti a kolektivního ducha uchazečů v extrémních podmínkách,“ uvádí se na webu jednotky.

Součástí jsou vytrvalostní běhy, dálkové pochody a soubor silových cvičení, které mají prověřit, nakolik je adept schopen řešit krizové situace při enormní fyzické zátěži. Po celou dobu na vojáky dohlíží instruktoři ze 601. skupiny speciálních sil, zdravotník a psycholog.

Schopní akce za dva roky

Nový Útvar podpory speciálních operací (ÚPSO) se bude skládat z bojové jednotky typu komanda o velikosti roty a z části zaměřené na informační a psychologické operace. Úkolem jejich členů bude pro armádu analyzovat, plánovat a koordinovat vlastní vojenské informační operace.

Komando bude mít za úkol pro specialisty z 601. skupiny speciálních sil zajistit vnější kordon, palebnou podporu nebo zajistit konvoj při vniknutí na cizí území.

Jednotka, která bude sídlit v Olomouci, by měla být schopna nasazení od začátku roku 2017. Plného stavu, který je plánován na 200 osob, by měla dosáhnout asi za pět let.

Na konci května a na začátku června armáda pořádá první výběrové řízení. „U příslušníků, kteří uspějí, se očekává, že budou ve velmi krátké době zařazeni do přípravy k operačnímu nasazení společně s příslušníky 601. skss,“ píše se na webu 601. skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám