Hlavní obsah

Politici, vojáci i pamětníci si na Vítkově připomněli konec války, přiletěly i gripeny

– Praha • Aktualizováno

Na pražském Vítkově v pátek dopoledne proběhl pietní akt k připomenutí konce druhé světové války. Zúčastnili se jej pamětníci i nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Vzpomínkovou akci doprovodil i přelet stíhaček gripen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s ministrem obrany Martinem Stropnickým

Článek

Politici i představitelé armády a dalších organizací položili po slavnostním nástupu čestné jednotky u památníku věnce a poklonili se památce obětí. Ty uctili minutou ticha a čestnou salvou.

Vedle prezidenta se piety zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) či místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přelet bitevních vrtulníků

Vzpomínkový akt doplnil i přelet bitevních vrtulníků a stíhaček gripen.

Veteráni byli povýšeni

Stropnický následně udělil nejvyšší resortní vyznamenání a prezident jmenoval válečné veterány do vyšších hodností.

Povýšení čekalo na tři veterány z druhé světové války, Jaroslava Klemeše, Alexandera Beera a Mikuláše Končického. Všichni se posunuli o jednu pozici z generálmajorů na generálporučíky. Osobně se povýšení zúčastnili pouze Klemeš a Beer, Končický nemohl přijít ze zdravotních důvodů. "Vážení a milí veteráni, ať budou slova úcty jakákoli, nikdy si vás nebudeme moci dosti vážit," řekl při ceremoniálu Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Váleční veteráni a Sokolové při pietním aktu na Vítkově

První generálskou hvězdu získal i dosavadní plukovník Radek Hasala, který se stane zástupcem Petra Pavla v jeho nové funkci v čele Vojenského výboru NATO.

Do hodnosti generálmajora povýšil Zeman náčelníka své vojenské kanceláře Rostislava Pilce, dosavadního brigádního generála. Do druhé nejvyšší armádní hodnosti, generálporučíka, povýšil prezident zástupce náčelníka generálního štábu Františka Maleninského.

Povýšen do generálské hodnosti dnes byl také generální ředitel Generálního ředitelství cel Petr Kašpar. Dosud měl hodnost plukovníka.

Osvobození od nacismu a konec války si lidé v pátek připomínají po celé republice při ukázkách válečných bojů a historické vojenské techniky, na pietních vzpomínkách, koncertech či při setkáních s pamětníky války a protektorátu. [celá zpráva]

Anketa

Připomínáte si letos konec druhé světové války?
Ano
79,2 %
Ne
20,8 %
Celkem hlasovalo 2876 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám