Hlavní obsah

Diplomata Bartušku čeká trest za výrok o upalování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žlutou kartu dostane diplomat Václav Bartuška, který veřejnost pobouřil na konci dubna slovy o vystřílení a upálení proruských rebelů na Ukrajině. Za další prohřešek vládnímu zmocněnci pro energetickou bezpečnost hrozí už vyhazov. Varování Bartuškovi předá zřejmě příští týden státní tajemník Petr Gajdušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška

Článek

Bartuška dostane varování podle paragrafu 52 zákoníku práce. Pokud by se v následujícím půl roce dopustil podobného excesu či jiného porušení pracovní povinnosti, může ho ministerstvo zahraničí okamžitě vyhodit.

„Ministr už s panem Bartuškou mluvil, připravuje se formalizování této výtky,” řekl v sobotu mluvčí ministerstva zahraničí David Frous.

Bartuška v rozhovoru při odpovědi na dotaz, zda je Pobaltí připraveno na možný zásah neoznačených ruských vojáků podobný jako na Krymu a východě Ukrajiny, prohlásil: „Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé.“

Zmocněnec se poté bránil slovy, že nesouhlasil se zabíjením lidí. „Nikdy jsem neschvaloval a schvalovat nebudu takovéto hrůzy, které se tam dějí na obou stranách. Proboha. Na to jsem viděl příliš mnoho válek,“ řekl Novinkám. cz. v době, kdy jeho slova vyvolala bouři i ostrý nesouhlas ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten si Bartušku pozval na kobereček. [celá zpráva]

„Vím, co se stalo v Oděse, ale taky jsem řekl, že se stala strašná tragédie, stejně jako to, co se děje na celém východě Ukrajiny. Celá ta válka je strašná tragédie. A že bych něco schvaloval, to jsem nikde neřekl,“ dodal Bartuška.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám