Hlavní obsah

Rektoři budou na protest proti Zemanovi bojkotovat předávání profesorských dekretů

• Aktualizováno

Zhruba polovina z 23 rektorů českých vysokých škol už potvrdila, že se v reakci na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat trojici kandidátů na profesuru nezúčastní předávání profesorských dekretů. Slavnostní ceremonie by se měla konat ve čtvrtek po poledni v pražském Karolinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Článek

Zeman odmítl podepsat jmenování Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Hrad to v úterý vysvětloval „mimořádně závažnými důvody“. Tvrdí například, že jeden z nich měl před listopadem 1989 kontakty na StB. [celá zpráva]

Rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima označil prezidentův krok za znevážení akademické obce Karlovy univerzity a nepřijatelný zásah do principů akademických svobod.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bojkot jmenovacího ceremoniálu doporučila svým členům Česká konference rektorů.

Fakulta i vedení ústavu se za Eichlera postavilo

Petr Kratochvíl, jenž vede Ústav mezinárodních vztahů na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, považuje krok hlavy státu za nepřijatelné vměšování do akademických svobod.

Eichler je podle něj uznávaným odborníkem. "Profesorský titul si bezesporu zaslouží a já jako ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, v němž docent Eichler působí, prezidenta vyzývám, aby své odmítavé stanovisko bezodkladně přehodnotil," uvedl v tiskovém prohlášení. Za Eichlera se postavila i VŠE, která připomněla, že splňuje veškerá kritéria nutná pro jmenování vysokoškolským profesorem.

Zemanem jmenováni nebudou, tvrdí Ovčáček

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ve vysílání České televize uvedl, že neočekává Zemanovu reakci na bojkot slavnostního ceremoniálu ze strany akademiků.

„Nepředpokládám, že by se na názoru prezidenta něco změnilo, jsou to mimořádně závažné skutečnosti,“ dodal na dotaz, zda by mohl Zeman dekrety nakonec podepsat. Zmiňovaná trojice docentů se tak v nejbližších letech jmenování nedočká.

Zeman již v roce 2013 odmítl jmenovat profesorem Martina C. Putnu kvůli údajně nevhodnému chování. Putnovo jmenování nakonec po protestech veřejnosti i akademiků podepsal, ale dekret mu odmítl předat a nechal to na tehdejším ministrovi školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám