Hlavní obsah

U rozhlasu se vzpomínalo na odkaz Pražského povstání

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pamětníci, politici i veřejnost si v úterý po poledni připomněli u budovy Českého rozhlasu (ČRo) na Vinohradské třídě 70 let od vypuknutí Pražského povstání. Součástí pietního aktu bylo i odhalení pamětní desky, která připomíná jména dalších 81 hrdinů, kteří padli v boji o rozhlas.

U rozhlasu se vzpomínalo na odkaz Pražského povstáníVideo: Novinky

 
Článek

Pamětní deska se jmény dalších obětí se nachází v budově rozhlasu. Dohledat a identifikovat je se podařilo pracovníkům ČRo ve spolupráci s odborníky z Vojenského historického ústavu.

Politickou scénu na vzpomínkovém aktu zastupoval šéf Sněmovny Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) či místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Akce se zúčastnila rovněž primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) či předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Řečníci mimo jiné zdůraznili klíčovou roli rozhlasu v zahájení Pražského povstání, přičemž primátorka i další řečníci připomněli rovněž skutečnost, že tehdejší rozhlas nepřestal vysílat ani v době nejtěžších bojů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva kancléř Vratislav Mynář, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, šéf Sněmovny Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka.

„Nezapomeňme, že svoboda začíná a končí u svobody slova,” konstatoval Hamáček. Sobotka zmínil odhodlání české veřejnosti, která se postavila okupantům. „Máme důvod být hrdí na místa, jako je to, na kterém nyní stojíme, a na historický odkaz, který je do nich vepsán,” připomněl premiér.

Zástupci exekutivy, města i dalších institucí rovněž položili věnce u památníku, který je u budovy rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám