Hlavní obsah

V pankrácké sekyrárně si připomněli sadismus válečné mašinérie

Právo, trj

Politici i veřejnost si v pondělí v pankrácké sekyrárně, v níž nacisté v období okupace prováděli popravy, připomněli oběti nacistického režimu. Od dubna 1943 do 26. dubna 1945 bylo v místnosti s háky a gilotinou sťato 1075 lidí, nejvíce z nich v roce 1944.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní akt v pankrácké sekyrárně

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) připomněl strojovost a sadismus německé válečné mašinérie. Svět už podle něho po 2. světové válce nemůže být nikdy stejný jako před ní. A poučení je nabíledni. „Je třeba chápat, že právo není totéž co zákonnost,“ řekl Pelikán.

Senátor Václav Láska (SZ) vyzval k zamyšlení nad tím, že lidské životy vykoupily to, co máme dnes. „O to víc mě mrzí, že jen velmi malé procento obyvatel by bylo dnes ochotno uchopit zbraň k obraně naší země,“ poznamenal senátor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Původní gilotina

Podle ředitele Pankrácké věznice Vladana Havránka nebyla Pankrác za okupace věznicí vazební, ale vyšetřovací. „Bylo zde vězněno tisíce Čechů, od příslušníků odboje po účastníky tzv. černého trhu,“ uvedl Havránek.

Studentka při pietním aktu omdlela

Snad autentické sugestivní prostředí, snad duch vydýchaný desítkami hostů způsobil, že při pietním aktu v pankrácké sekyrárně omdlela studentka čelákovické střední školy. Okamžitě se o ni postaraly místní zdravotnice a vzaly bledou dívku na vzduch.

Na Pankráci neumírali jen Češi, Moravané a Slezané, například také Rakušané. „Zarazil mě velký počet těch, kteří byli popraveni za to, že přechovávali osobu nepřátelskou říši,“ řekl páter pražské diakonie Vojtěch Eliáš. Nejvyšší trest nacisté vyměřovali i za poslech londýnského rozhlasu.

Nacisté chtěli zničit důkazy

Historik Aleš Kýr připomněl, že nacisté se v dubnu a květnu 1945 snažili stopy po sekyrárně zahladit. Gilotinu hodili do Vltavy, do místnosti umístili 300 kg výbušnin. Až výslechy dozorců ukázaly místo, kde gilotina s 60 kg těžkým nožem spočívala na říčním dně. Následně byla vyzdvižena. Výbušniny se podařilo zneškodnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ředitel vězeňské služby ČR Pavel Ondrášek, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ředitel Pankrácké věznice Vladan Havránek.

Popravy gilotinou na Pankráci prováděl německý kat Alois Weiss, sekundovali mu u toho tři čeští pomocníci. Před popravou na oddělení smrti oznámil státní zástupce po ránu, kdo bude po 16. hodině sťat. Mrtvá těla se odnášela do rakvárny, kde se čekalo, až krev odteče do kanálu. Hlava spadla do plechového koše. V rakvích z nehoblovaných prken pak mrtví putovali do strašnického krematoria.

Ještě 26. dubna 1945 bylo v sekyrárně gilotinováno pět lidí, jako poslední z žen Božena Steidlová, z mužů František Navrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám