Hlavní obsah

Rozzlobený senior poslal do Klokánku celý svůj důchod

Novinky, Stáňa Seďová

Na redakci deníku Právo se obrátil Oldřich Čepelka, rozzlobený sedmašedesátiletý muž, který se nechce smířit se zánikem Klokánků. Už napsal i ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD) otevřený dopis a svůj důchod poslal na účet Fondu ohrožených dětí, který Klokánky zřizuje.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek. Ilustrační foto

Článek

„Jsem sociolog. Několikrát jsem v rámci sbírek přispěl Klokánkům, jako tisíce jiných lidí. Ale nikdy jsem tam nebyl a nikoho z nich neznám. Až minulý týden jsem si všiml, co jim reálně hrozí, a řekl jsem si hergot, to je vážná věc. Teď je načase, abych něco udělal. Vím, že můj důchod je kapka v moři. Ale musel jsem to dotáhnout, a tak jsem napsal ministryni dopis a poslal peníze,“ řekl Právu Čepelka, který celý svůj důchod ve výši 13 523 korun poukázal na účet Fondu ohrožených dětí (FOD).

„Jsem důchodce, který přemýšlí, zda někomu dá nějaké peníze. Nic jsem nezdědil, ani nevyhrál. Ale ještě si zčásti vydělávám, takže i když to bude náročnější, bez důchodu to zvládnu. Peníze jsou v tento moment důležitější v Klokánku,“ míní senior. Tento symbolický krok učinil v situaci, která se zdá pro fond provozující více než dvacet Klokánků už téměř ztracená. A uzavírání Klokánků se jeví jako nevyhnutelné.

Foto: Archiv

Oldřich Čepelka

FOD jen na sociálním pojištění dluží 22 miliónů korun a nestačí splácet řadu dalších nezaplacených faktur. V posledních měsících nemohly řádně vyplácet ani tety, které se starají o děti ve vytvořených rodinách.

Katastrofu podle ředitelky FOD Marie Vodičkové odstartovala novela v lednu roku 2013, pozdě posílané příspěvky od státu a vyplácení peněz jen na obsazená lůžka, přičemž do kapacity stát počítá i děti na dlouhodobých propustkách u rodičů. Jenomže prázdné postele Klokánky naplňují dětmi na žádost rodičů nebo sociálních pracovnic a živí je pak ze svého.

Od ministerstva nic nedostanou

Šesti zařízením zlomí vaz omezení maximálního počtu dětí v Klokánku, kam stát připočítává i ty, které už žijí na zkoušku u rodičů, na něž nemusí platit. Zařízení z příspěvků na fakticky žijící děti v Klokánku v ten moment, a může jich být třeba jen devět, nepokryje provoz domu, a bude tak muset zavřít úplně.

Ministryně Michaela Marksová se rozhodla, že žádnou další mimořádnou dotaci Klokánky nedostanou. Ať třeba zaniknou. Fond podle ní nedokázal roky dobře hospodařit a jejich dluhy jsou odrazem ekonomických chyb.

„Nechali jsme si spočítat, kolik činil celkový příjem FOD za rok, je to přes 262 miliónů, sečteme-li příspěvky, dotace ministerstva práce a sociálních věcí, dotace krajů, individuální projekty a výtěžek celonárodní sbírky,“ řekla tajemnice ministryně Marie Rychterová.

„Jsou ve velké finanční ztrátě, přitom dostaly dvě mimořádné dotace od ministerstva. O tom se ostatním zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) může jen zdát. Ty nic nedostaly a nevykazují ztráty,“ dodala s tím, že by další dotace vůči jiným zařízením nebyla spravedlivá. Ministerstvo počítá s tím, že o děti, které přijdou kvůli rušení Klokánků o domov, se postarají právě tato zařízení.

Mají náhradní plán

„Oslovili jsme kraje, zda mají volné kapacity, i kdyby nejhůře došlo k uzavření všech Klokánků, pro téměř pět set dětí. Odpověděly, že ano, takže děti neskončí na ulici,“ uvedla Rychterová.

„Jen by se přestěhovaly do jiných ZDVOP nebo by šly do pěstounské péče,“ nastínila dále náhradní plán ministerstva Rychterová. Hrozba stěhování dětí bylo to, co rozezlilo pisatele Čepelku.

„Nechápu, jak je možné, že Klokánky nedostaly výjimku ze špatně napsaného zákona, nebo rovnou nebyl podán podnět k jeho změně. Kvůli nečinnosti politiků ztratí svůj šťastný a bezpečný, i když dočasný domov stovky dětí. I kdyby to bylo kvůli tomu, že špatně hospodařil, jak ministryně tvrdí, tohle by se nemělo přece dopustit,“ žádá ministryni Oldřich Čepelka ve svém otevřeném dopise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám