Hlavní obsah

Proti odpůrcům Dělnické mládeže v Brně tvrdě zasáhla policie, použila slzný plyn

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Trojan

Asi 1500 lidí se postavilo proti pochodu 200 příznivců Dělnické mládeže v Brně. Zablokovali přístupové cesty na Malinovského náměstí, skandovali „Náckové ven z Brna“ a další podobná hesla. Pochod nakonec skončil tvrdou potyčkou mezi policií a účastníky blokády. Policie použila slzný plyn. Do akce byl povolán i policejní vrtulník. Policisté zadrželi 57 lidí, v cele zůstal však jediný.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Proti manifestujícím aktivistům, kteří přišli potlačit pochod Dělnické mládeže centrem Brna, zasáhla policie na koních. K nečekané potyčce došlo poté, kdy asi dvousetčlenný průvod přišel ke křižovatce ulic Koliště a Lidická. Policie oddělila oba tábory a po chvíli hlasitého skandování z obou stran začalo osm policistů na koních velmi tvrdě zatlačovat dav protestujících aktivistů do ulice Lidické.

„Něco takového jsem nečekala, myslela jsem, že je to moje poslední hodinka, když se na mě natlačila kobyla. Přišla jsem na manifestaci proti mladým nacistům a málem jsem to odnesla,“ řekla Právu 23letá studentka přírodovědy Marcela. Jeden mladík si držel oko, modřiny mělo více lidí. Policie tam použila slzný plyn.

Foto: Jan Trojan, Právo

Průvodu asistovali těžkooděnci na koních

Členové Dělnické mládeže se nejdříve shromáždili na centrálním náměstí Svobody, kde promluvil předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas - kritizoval mj. imigrační politiku Evropské unie a, podle něj, podřizování se Česka Bruselu. Průvod pak zamířil Masarykovou ulicí kolem Hlavního nádraží ČD k Mahenovu divadlu, kde již čekalo za řadou těžkooděnců na 1 500 převážně mladých lidí svolaných iniciativou Brno blokuje.

Foto: Jan Trojan, Právo

Průvod Dělnické mládeže vyrazil z náměstí Svobody

Průvod Dělnické mládeže přišel až do jejich blízkosti, zůstal chvíli stát, policie však průvod odklonila. Na křižovatce ulice Koliště s Cejlem pak na sebe oba tábory pokřikovaly, napětí vzrůstalo. Svolavatel pochodu Dělnické mládeže Erik Lamprecht chtěl jít po původní trase, tedy od Mahenova divadla zpět na náměstí Svobody, protestující na Malinovského náměstí mu to však neumožnili, proto se průvod vydal po Kolišti až ke křižovatce s Lidickou.

Tam se asi sto padesáti sedícím aktivistům podařilo pochod zastavit, byli pak odtaženi policisty. Další stovky manifestujících stály v křižovatce. Někteří si stěžovali, že policie použila i pepřový sprej. K pokusům narušit pochod opakovaně docházelo i na jiných místech trasy, zabránili tomu těžkooděnci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Brně se střetli odpůrci Dělnické mládeže s policíí

Nepřiměřeně tvrdý zákrok

Na facebookové stránce Brno blokuje se objevila informace o tom, že zásah byl nepřiměřeně tvrdý. „Zásah policie pomocí koní, slzného plynu, gumových projektilů a obušků byl neadekvátní. Několik lidí utrpělo lehká zranění, policie zatkla 44 Brňanů blokujících neonacisty,“ uvádí se na stránce.

Ředitel policie v Jihomoravském kraji Leoš Tržil potvrdil, že policie použila proti demonstrantům slzotvorné prostředky. Podotkl však, že plyn policisté rozhodně nepoužili plošně, ale pouze proti asi čtyřem konkretním lidem. Na tiskové konferenci zároveň popřel, že by proti demonstrantům použili gumové projektily.

Mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová Novinkám řekla, že bylo zadrženo 57 lidí. Až na jednoho opilého byli všichni později propuštěni a čeká je přestupkové řízení. Dva policisté utrpěli lehká zranění, ze strany demonstrantů nejsou podle mluvčí zranění hlášena žádná.

Reklama

Výběr článků

Načítám