Hlavní obsah

Při prvomájových oslavách pekli u ANO chleba, u ČSSD zase pili pivo

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, trj, plk

Hnutí ANO v pátek uspořádalo prvomájové oslavy v pražské Troji, kam se někteří členové hnutí dopravili na parníku. ANO organizuje své prvomájové oslavy především pro děti, ty si tak například mohli zkusit upéct chléb od firmy Penam. Zatímco ANO slavilo chlebem, ČSSD slavila hudbou, pivem a klobásami.

Foto: Petr Janiš, Právo

Děti si při prvomájových oslavách hnutí ANO mohly vyzkoušet, jak upéct chleba Penam

Článek

ANO své prvomájové oslavy pořádá na trojském břehu Vltavy u lávky na Císařský ostrov. Klobása či grilovaná vepřová krkovice tu stojí dvacetikorunu. Babiš, ministři, primátorka Prahy Adriana Krnáčová či starostka Prahy 10 Radmila Kleslová zde s dětmi soutěžili například v přetahování lanem.

Veřejnost ale příliš velký zájem neprojevila, oslavy patří spíše straníkům a jejich dětem. Mezi příchozí veřejností se objevil bývalý předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Řekl, že s přítelkyní obchází jednotlivé prvomájové podniky, piráti se mají zúčastnit pochodu anarchistů. Bartoše zarazila očividná prezentace firem Agrofertu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Janiš, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem

„Legrační je, že si děti hrají před stánkem Penam a pečou chleba od Penamu. Ale on se Andrej Babiš nijak netají tím, že má tyhle firmy. Myslím si, že z jeho pohledu to není nějaký problém,“ řekl Právu Bartoš.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Vicepremiér Andrej Babiš na prvomájové oslavě soutěžil s dětmi.

Babiš si z toho nedělal těžkou hlavu. Otázku po stáncích Agrofertu Babiš odbyl tím, že o nich neví a že sotva přijel. Místo toho předvedl v praxi použití registrační pokladny při koupi klobásy.

ČSSD slavila hudbou, pivem a klobásami

Sociální demokraté pojali oslavy 1. máje v Praze na Střeleckém ostrově nepoliticky a vsadili na zábavu pro celou rodinu. Místo projevů tak zněla hudba, točilo se pivo, opékaly klobásy a děti se mohly vyřádit ve skákacím hradu. I přes zataženou oblohu si sváteční odpoledne přišly užít desítky lidí všech věkových skupin.

Z vrcholných představitelů ČSSD přišly místopředsedkyně strany Michaela Marksová a Lenka Teska Arnoštová. Nechyběl také šéf pořádající pražské organizace sociálních demokratů a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, expremiér Vladimír Špidla, náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký, pražský zastupitel Karel Březina nebo europoslanec Miroslav Poche.

Slib nepolitického setkání na chvíli porušila jen Teska Arnoštová, která při zdravici návštěvníkům složila hold těm, kteří v minulosti položili životy za to, aby současné generace mohly mít pracovní a jiná práva, kterých se jim dnes dostává. Jinak z pódia zněla hlavně hudba. Známé hity jiných umělců zazpíval například zpěvák Bohuš Matuš.

Vzniklo také Mladé ANO

Na parníku, který vezl členy hnutí ANO od pražského Palackého mostu do Troje, vznikla také organizace Mladé ANO.

Mladí podle Babiše mají pomoci ANO v krajích s programem do zdejších voleb v příštím roce. „A také nám dávají zpětnou vazbu, co se týká starého ANO, protože my také potřebujeme mít informace od mladých, kteří říkají pravdu,“ řekl novinářům Babiš.

Mladé ANO má mít podle své šéfky Kateřiny Reiblové sněm na pomezí léta a podzimu, členů je zatím 120 a může jím být kdokoli mezi 18 a 35 lety.

Mladí se připojili také k ČSSD

V Ostravě uspořádali prvomájový průvod mladí sociální demokraté, kteří si říkají BoMladí!!!. Po 10 hodině dopoledne vyšli od multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích a přes Náměstí Republiky, známou Stodolní ulici a Masarykovo náměstí došel průvod čítající zhruba 60 lidí až k mostu Miloše Sýkory.

„Je to poprvé, co jsme v Ostravě prvomájový průvod zorganizovali, jde nám především o to uctít památku dávných dělníků, kteří bojovali za práva dnešních zaměstnanců a zlepšení podmínek v práci,“ zdůvodnil konání akce předseda BoMladí!!! Robin Vašnovský.

Průvod mladých soc. demokratů

V čele průvodu, ve kterém byl například i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), nesli mladí soc. dem. transparent s nápisem: Mladí do práce, ne na úřad práce. „Slibujeme si od toho, že zvedneme povědomí o problémech, které nejen v tomto regionu jsou,“ vysvětlil.

První máj v Moravskoslezském kraji slaví hlavně levicové strany. Zatímco ČSSD pozvala své příznivce a sympatizanty na akce jen do Frýdku-Místku, Nového Jičína, Opavy a Ostravy, komunisté uspořádali prvomájové setkání na 21 místech kraje.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prvomájový průvod mladých soc. dem. v Ostravě, průchod po Stodolní ulici

Reklama

Výběr článků

Načítám