Hlavní obsah

Komunisté na mítincích varovali před válkou

Právo, ČTK, trj, tr
Praha/Brno
Aktualizováno

Letošní 1. máj ze všech nejdříve začali slavit komunisté. Na mítinky v Praze a Brně přišlo vždy několik set lidí. Představitelé KSČM varovali před hrozbou války a rostoucí militarizací.

Na komunistické oslavy dorazily stovky lidíVideo: Novinky

 
Článek

V Brně na Moravském náměstí, kam přišlo na tři sta lidí, promluvil europoslanec Miloslav Randsdorf. Zabýval se mj. příčinami globální ekonomické krize, kritizoval Západ a politiku USA, jejichž někteří představitelé podle něj očekávají návrat válek do Evropy: „Něco takového nelze akceptovat, v Evropě nemůže být najednou dalších sto tisíc mrtvých, jako je nyní možná na Ukrajině. Následující doba bude dobou občanského probuzení a KSČM nemůže stát stranou těchto procesů.“

O hrozbě války se mluvilo i v Praze na obvyklém místě u Křižíkovy fontány na holešovickém Výstavišti, kam jako obvykle přišel bývalý generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Výstavišti se o ní zmínil v projevu také místopředseda KSČM Jiří Dolejš."Válka není zažehnána," prohlásil Dolejš v reakci na konflikt na Ukrajině a dodal: "Militarizace společnosti je tu opět, nenávistné ideologie jsou opět ve všech azimutech. A my se jim musíme bránit." Pozastavil se také nad rolí NATO, které svou politikou spíše zvyšuje nebezpečí vypuknutí války, než aby mu předcházelo: "Není ten, kdo má ve své zakládací listině mír, v rozporu a místo mírotvorce se z něj stává zdroj válečné nákazy?"

Foto: Petr Janiš, Právo

Na komunistických oslavách nechyběl ani Milouš Jakeš

Odpor proti transatlantické smlouvě

Také šéfka pražské KSČM Marta Semelová zmínila, že se letošní 1. máj nese ve znamení 70. výročí konce 2. světové války: „Je rozhodným odmítnutím válečných konfliktů, provokací a hloupých výroků některých politiků.“ Semelová vystupovala především proti smlouvě TTIP (Transatlantická obchodní a investiční úmluva).

Vyzvala příznivce, ať podepisují petice proti transatlantickým smlouvám TTIP a CETA, proti cizím vojenským základnám na našem území „a to ani ve formě rychle rotujících vojenských sil rychlého nasazení“ a proti vojenským cvičením u nás.

Foto: Jan Trojan, Právo

Na manifestaci KSČM v Brně promluvil europoslanec Miloslav Ransdorf (třetí zleva).

Další petice žádala referendum o vystoupení ČR z NATO, jiná odmítala 54 let trvající blokádu Kuby, poslední trvala na zachování sochy maršála Koněva v Dejvicích, proti jehož odstranění však protestuje i Český svaz bojovníků za svobodu, protože právě Koněvovy jednotky osvobodily Prahu. Stejný názor zastávala Semelová: „Ve světle toho, že převážnou část území osvobodila Rudá armáda, je to nesmírná urážka.“

Na Výstavišti promluvil kubánský charge d´affairs Felix Andres Leon Carballo. Připomněl výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že díky odporu proti nacistům za 2. světové války se v Česku mluví česky a ne německy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na akci dorazilo i několik odpůrců KSČM

Protesty odpůrců komunistům nevadily

Odpůrci komunisté měli vlajky USA, EU a NATO. Komunisté ale jejich přítomnost brali s klidem. Vznikly jen slovní přestřelky. „Buď si tykáme, nebo vykáme, soudruhu. Tak si vyber!“ hájil se jeden s mužů s transparentem, který srovnával komunismus s fašismem.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš nad protestem pokrčil rameny, řekl, že prvního máje se vždy střetávají různé názory. „To je normální. Mají právo vyjádřit svůj názor,“ reagoval na otázku Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám