Hlavní obsah

Muž se chtěl ve Sněmovně zabít skokem z galerie mezi poslance

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednání Poslanecké sněmovny narušil ve středu zhruba padesátiletý muž. Pokusil se spáchat sebevraždu skokem z galerie pro veřejnost. Rychlý a profesionální zásah ochranné služby policie ale mužův úmysl zhatil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Podle dostupných informací přišel muž o berlích již odpoledne jako host na jednání dolní parlamentní komory, přičemž čekal na projednávání bodu o odebraných dětech Michalákových v Norsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pod sakem měl připravenou smyčku. Policisté zasáhli ve chvíli, kdy muž měl již jednu nohu přes balkon na galerii pro hosty. Komunistické a soc. dem. poslance sedící pod galerií varovala šokovaným výřikem „Bacha!” od řečnického pultu poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). Zákonodárci nato začali své lavice okamžitě opouštět.

Po zákroku policistů se muži pokoušeli pomoci poslanci Jiří Koskuba (ČSSD) a Marek Černoch (Úsvit). Jak řekl Právu Černoch, muž se svěřil s tím, že už se pokoušel jednou o sebevraždu skokem z pražského Nuselského mostu. Prý má problém s podnikáním a s rodinou. Muže odvezla záchranka.

Bezpečnostní opatření se zpřísňovat nebudou

Vedoucí kanceláře Sněmovny Petr Kynštetr řekl novinářům, že šlo o člověka s velkými psychickými problémy.

„Už jednou chtěl spáchat sebevraždu na Nuselském mostě, tady chtěl něco podobného zopakovat. Velmi dobře zasáhla ochranná služba a policie. Nechali jsme mu zavolat sanitku, aby mu lékaři pomohli dostat se z deprese,“ uvedl Kynštetr.

Podle kancléře se bezpečnostní opatření zatím zpřísňovat nebudou. „Služba na galerii pro hosty je posílená, zatím není důvod to nijak řešit. Pamatujeme i jiné výstřelky, jako že z galerie byly házeny některé předměty,“ podotkl.

„Zpřísnili jsme kontrolu návštěvníků galerie tím, že tam nesmí brát tašky či větší předměty, a jsou přísněji kontrolováni průchodem přes rentgen. Spokojenost s tím občas u občanů není, ale nedá se s tím nic dělat. Opatření jsou i v jiných parlamentech, a mnohdy přísnější,“ doplnil Kynštetr.

Podle kancléře několik poslanců neúspěšnému sebevrahovi na sebe dalo kontakt. „Až pominou ty deprese, tak se pokusí nějak analyzovat jeho případ či mu pomoci,“ doplnil Kynštetr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám