Hlavní obsah

Sobotka zpražil Dienstbiera za nápad, aby politici hlásili dary nad tři stovky

Právo, Karolina Brožová
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka musel rázně zchladit elán ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který chtěl do připravované novely o střetu zájmů vsunout nařízení, podle něhož by politici museli přiznávat každý přijatý dar nad tři sta korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier

Článek

V praxi by to znamenalo povinnost hlásit třeba kytici nebo bonboniéru. Není divu, že Dienstbier se svým nápadem v meziresortním připomínkovém řízení narazil a jeho úřad už vzal zpátečku.

„Skutečný střet zájmů je jinde. Novela by měla řešit podstatné problémy, a ne hlouposti,“ řekl k tomu Právu premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

„Podle mých informací už jsme takřka všechny připomínky vypořádali. Zvedla se i hranice pro hodnotu daru,“ sdělil Právu Dienstbier.

Zatroubil k ústupu

Nová verze počítá s hranicemi hodnot darů tisíc a pět tisíc korun. „Podle míry souvislosti s výkonem funkce. Ale nejsem si jist, jak se to doslova v návrhu upřesnilo,“ dodal ministr.

„Dosavadní hodnota darů, které nebylo třeba oznamovat, v jednotlivém případě 10 tisíc korun, je příliš vysoká. Obecně platí, že veřejný funkcionář musí hájit veřejný zájem, za což je placen z veřejných rozpočtů, a proto se nepředpokládá, že je funkce vykonávána mj. za účelem získávání darů,“ vysvětlil Dienstbier v návrhu, který má Právo k dispozici.

Dary od blízkých by se podle něj přiznávat nemusely. V praxi nastávají problémy rozlišovat mezi darem či pozorností a neoprávněnou výhodou, na kterou není nárok, zdůvodnil nápad Dienstbier.

Zatímco s oznamováním vlastnických práv k věcem movitým i nemovitým při vstupu do funkce nad 250 tisíc nemají politici žádný problém, snížení limitu pro dary na 300 korun vyvolalo nesouhlas. Žádný smysl v původním limitu 300 korun nevidělo ani ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Je spíše dokladem naprosto nerealistické představy o cenových relacích, které se uplatňují v běžném životě. Navrhujeme, aby minimální částka daru byla stanovena na minimálně 1000 korun,“ napsali úředníci resortu ministryně Marksové v připomínkovém řízení.

Já jsem třeba obdržel k narozeninám ,kalouskovici‘, slivovici nevyčíslitelné hodnoty
Martin Plíšek, poslanec

Stejně tak nesouhlasily i Česká národní banka či Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR. Dienstbiera se v dopise ptala, jak by chtěl, aby funkcionář určoval hodnotu daru třeba v případě, že dostane broušenou vázu nebo vyšívanou dečku.

„Snad nemůže mít zákonodárce na mysli, aby se obdarovaný na tuto hodnotu ptal dárce. Zde by tedy dostala etiketa řádně na frak, nehledě na ostudu mezinárodního rozměru,“ napsala konfederace a navrhla ponechat částku deset tisíc korun.

Člen ústavně-právního výboru Sněmovny Martin Plíšek (TOP 09) by tento limit snížil na 2000 korun. „Já jsem třeba od předsedy klubu Kalouska obdržel k narozeninám ,kalouskovici‘, slivovici nevyčíslitelné hodnoty. A styděl bych se ptát, zda měla hodnotu vyšší než tři sta korun,“ řekl Právu se smíchem.

Anketa

Mají podle vás politici přiznávat i dary za tři stovky?
Ano
43,4 %
Ne
56,6 %
Celkem hlasovalo 1979 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám