Hlavní obsah

Postel ani domácího mazlíčka již exekutor nezabaví, rozhodli poslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu podpořili novelu občanského soudního řádu, která upřesňuje seznam věcí, jež nebude moci exekutor zabavit dlužníkovi. Návrh nyní dostanou k posouzení senátoři. Po obsáhlé diskusi hlasovalo pro 161 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Blažek (ODS) a Jeroným Tejc (ČSSD) patřili mezi aktéry debaty o změnách v exekucích.

Článek

Předkladatelé taxativní výčet nezabavitelných věcí zvolili kvůli tomu, že obecné znění zákona doposud umožňovalo zabavovat i věci sloužící k zabezpečení základních potřeb.

V zákoně je nově výslovně uvedeno, že exekutor nesmí zabavit běžné oděvy či obuv ani obvyklé vybavení domácnosti, jako je lůžko, stůl, kuchyňská linka, lednice či sporák. Vyjmuty z exekucí mají být rovněž dětské hračky, předměty osobní povahy, zdravotnické potřeby, domácí zvířata i věci, jejichž cena zjevně nepřesahuje 1000 korun. Zabavit nebude možné ani hotovost do výše dvojnásobku životního minima.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„S cílem vymožení maxima někdy vykonavatelé totiž zabavují povinným alba rodinných fotografií či filmů, dětské hračky, čímž se snaží na povinné vyvinout účinný tlak, aby přes nedostatek vlastních finančních prostředků a majetku oslovili své známé či příbuzné a dlužnou částku doplatili. Důsledkem může být druhotné zadlužení dlužníka u 'lichvářských' společností,“ upozornili předkladatelé v důvodové zprávě na jeden ze současných problémů.

Blažek popíchl kolegy

K návrhu se po vystoupení poslance Pavla Blažka (ODS) rozpoutala živá diskuse. Blažek upozornil, že návrh směřuje k posílení práv dlužníků, a rozdělil kolegy ve Sněmovně na ty, kteří straní dlužníkům, a na ty, kteří se zastávají práv věřitelů. Většina diskutujících následně zdůraznila, že jim jde o vyvážený vztah a vyloučení excesů.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se provokativně dotázal, proč je v seznamu nezabavitelných věcí pračka, když na praní stačí valcha. Následně k pobavení kolegů vzpomněl, jak coby malý chlapec mamince při praní na valše pomáhal. Vážně pak dodal, že podle něj by pračka pořízená za nesplacený úvěr zabavována být měla.

Nemovitosti se kvůli pár tisícům zabavovat nebudou

Součástí návrhu je i omezení úhrady dluhů nuceným prodejem nemovitostí. Nově nebude možné vést exekuci na nemovitost, v níž má dlužník trvalé bydliště v případě, že je dlužná částka nižší než 30 000 korun.

„To neplatí, jedná-li se o pohledávku výživného nebo pohledávku náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví či trestným činem nebo by to odporovalo dobrým mravům,” uvádí novela.

Exekutoři rovněž budou muset pořizovat z exekuce audiovizuální záznam.

Co nebude možné exekučně zabavit
běžné oděvní součásti, včetně prádla a obuvi
obvyklé vybavení domácnosti, a to postel, stůl, kuchyňskou linku, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračku, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo
studijní a náboženská literatura, dětské hračky
snubní prsten, písemnosti osobní povahy, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se povinného nebo členů jeho rodiny a nosiče dat těchto záznamů
zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný nebo člen jeho domácnosti potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima jednotlivce
zvířata, u nichž hospodářský efekt není hlavním účelem chovu a která slouží člověku jako jeho společník
věci, jejichž cena zcela zjevně nepřesahuje částku 1 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám