Hlavní obsah

Poslanci zastavili možnost vstupovat do druhého důchodového pilíře

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vstupovat do druhého pilíře důchodového spoření už nejspíš nebude možné. Novelu, která to zamezuje, schválili ve středu poslanci v třetím čtení. Jedná se o první krok před úplným zrušením druhého pilíře, který zavedla bývalá vláda Petra Nečase. O tuto formu spoření není mezi lidmi velký zájem. Novelu nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na jednání Sněmovny

Článek

Druhý pilíř zatím funguje. Lidé v něm mohou od roku 2013 ukládat tři procenta odvodů na vlastní spoření u penzijních společností, zároveň ale musí další dvě procenta přispět ze svého. Pokud novela o důchodovém spoření, kterou schválili poslanci, začne platit, noví klienti už se nebudou smět do druhého pilíře hlásit.

Ze 180 přítomných poslanců hlasovalo ve středu pro schválení 138 zákonodárců, 39 jich bylo proti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí Andrej Babiš novelu hájí s tím, že sníží nároky na administraci. Proti se postavil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který řekl, že je zbytečné touto novelou „zaplevelovat“ právní řád, když do druhého pilíře vstupují lidé už jen v řádu desítek. Podle Babiše jsou to stovky lidí.

Druhého pilíře využilo přes 83 tisíc lidí. Uložené peníze by se jim podle návrhu měly vrátit do konce roku 2016. Lidé se sami rozhodnou, zda budou chtít úspory vrátit poštou, na účet nebo převést do třetího pilíře.

Reklama

Výběr článků

Načítám