Hlavní obsah

Zeman: Kdyby házeli vejce na pravicového prezidenta, řešilo by se to jinak

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman si myslí, že kdyby byla vrhána vejce na pravicového prezidenta, Praha 2 by postupovala jinak. Úředníci městské části, kterou označil za militantně pravicovou, minulý týden rozhodli, že házení vajec, k němuž došlo loni 17. listopadu na Albertově, nebylo přestupkem, a případ odložili. Zeman své mínění v úterý prezentoval na setkání se zástupci Středočeského kraje, kde je na třídenní návštěvě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Středočeského kraje

Článek

Podle hlavy státu jde o svébytné rozhodnutí Prahy 2, která je podle prezidenta svým způsobem militantně pravicová, protože před časem odmítla jmenovat čestným občanem Františka Kriegela, jenž v roce 1968 jako jediný člen delegace odmítl podepsat Moskevský protokol legitimizující srpnovou okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Na prezidenta Zemana létala při projevu a odhalení pamětní desky vajíčkaVideo: Česká televize ČT24

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Prahy 2 házení vajec a dalších předmětů na Zemana nebylo ani přestupkem. K tomuto závěru dospěla radnice Prahy 2, která proto vrhače nijak nepotrestala. Policie už dříve vyhodnotila, že incident nebyl trestným činem. [celá zpráva]

Starostka chce prošetření magistrátem

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) chce, aby házení vajec na Zemana prošetřil magistrát. Sama s rozhodnutím úředníků nesouhlasí, ale jako představitelka samosprávy ho nemůže nijak změnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Černochová poslankyně ODS

„Jakkoli bohužel mnohdy s činy a slovy našeho současného prezidenta nemusím souhlasit, rozhodně odmítám házení vajec jako beztrestnou součást demokracie. Demokratický dialog by měl vypadat jinak,” uvedla Černochová v prohlášení. Zdůraznila, že ona ani žádný jiný politický reprezentant Prahy 2 o incidentu na Albertově nerozhodoval. Házení vajec posuzoval odbor správních agend, oddělení přestupků.

„Jedná se o součást státní správy, nikoliv samosprávy," uvedla Černochová s tím, že do jeho rozhodování nesmí jakkoliv zasahovat.

Padala i trestní oznámení

Při loňském listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, ve které se Albertov nachází, následně obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je postoupilo k prověření policii. Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici.

Zeman v úterý nejdříve zavítal do budovy krajského úřadu na pražském Smíchově, kde se setkal mimo jiné s vedením kraje a členy zastupitelstva. Odpoledne má v plánu návštěvu kladenské nemocnice a poté pojede do Rakovníka, kde se sejde s vedením radnice a bude diskutovat s lidmi na náměstí. V dalších dnech prezident zamíří do Milovic na Nymbursku, Dobrovice na Mladoboleslavsku, na čáslavské letiště a do Brandýsa nad Labem u Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám