Hlavní obsah

Jsme svobodná země, není důvod zakročit, řekl Zaorálek k průjezdu ruských motorkářů

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zabránit ruským motorkářům z gangu Noční vlci projet na cestě z Moskvy do Berlína Českou republikou zřejmě nebude snadné. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) naznačil, že pokud se dostanou na bělorusko-polské hranici do schengenského prostoru, nemá ČR důvod vůči nim zakročit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

„Platí, že jsme svobodná země. Pokud k nám někdo dorazí jako fyzická osoba, tak nemáme důvod vůči němu zakročovat, pokud přijel navštívit tuto zemi, třeba i v souvislosti s připomenutím si osvobozování naší země, to samo o sobě není důvod k žádnému zákroku,“ řekl Zaorálek.

Záleží tak zejména na tom, koho do své země vpustí Poláci, ti totiž na hranicích s Běloruskem rozhodují o tom, zda ruské motorkáře vpustí do schengenského prostoru. Ruští občané potřebují pro vstup do těchto zemí vízum alespoň jednoho z členských států. Na základě toho mohou Poláci některé z Nočních vlků odmítnout.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poláci posuzují výběrově

To je podle Zaorálka případ například jejich vůdce Alexandra Zaldostanova, který je uveden na seznamu nežádoucích osob USA a potřebné vízum nemá. „Ale u těch ostatních to tak zřejmě není a Poláci to posuzují výběrově, rozhodnutí je na nich a uvidíme, jak to na schengenské hranici dopadne a kdo k nám dorazí. To v tuto chvíli jasné není,“ řekl ministr.

Neexistuje navíc ani seznam členů zmíněného gangu, podle kterého by se dalo při jejich průjezdu postupovat. „V tuto chvíli nikdo nemá k dispozici nějaký přesný seznam, který by dokládal, že to jsou ti Noční vlci, kteří chtějí překročit hranice. Připadá mi, že i polská vláda postupuje výběrově při tom, jak kontroluje na polských hranicích,“ dodal Zaorálek.

Uvedl nicméně, že se ruská strana obrátila na české ministerstvo dopravy a policii s žádostí o ochranu ruského konvoje. Policejní ochrana je však podle Zaorálka nadbytečná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám