Hlavní obsah

Mynářovi hrozí pokuta 50 tisíc, neodevzdal majetkové přiznání

Městský úřad v Uherském Hradišti zahájil s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem přestupkové řízení kvůli tomu, že neodevzdal majetkové přiznání. Mynářovi hrozí pokuta až padesát tisíc korun. Mynář tvrdí, že informace o svém majetku zveřejňovat nemusí a žádného přestupku se nedopustil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Pracovníci uherskohradišťského úřadu, pod který spadá Mynářovo trvalé bydliště v Osvětimanech, ale přesto s Mynářem zahájili přestupkové řízení.

„Řízení ukončeno nebylo. Pan Vratislav Mynář je teprve předvolán k ústnímu jednání v rámci přestupkového řízení,“ řekl serveru Aktuálně mluvčí radnice v Uherském Hradišti Jan Pášma. Mynář prý ale o žádném přestupkovém řízení neví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úředníci se o Mynáře začali zajímat na základě podnětu pražské advokátky Petry Bielinové, která se v Mynářově rodném kraji zeptala, zda hradní kancléř nespáchal přestupek. Ukázalo se přitom, že úřady nevědí, kdo by měl o Mynářově možné chybě rozhodovat. „Takové přehazování případu jsem ještě nezažila,“ uvedla Bielinová.

Spis s Mynářovým případem se vydal z Hradiště do Prahy, přes ministerstva vnitra a spravedlnosti skončil opět po několika týdnech na radnici v Uherském Hradišti. Právě tento úřad by měl podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) definitivně rozhodnout o Mynářově možném přestupku.

Hrozí promlčení

K vyřešení případu má úřad čas do konce června. Pokud to nestihne, může být přestupek po roce promlčený.

Povinnost dát majetkové přiznání za předcházející rok mají členové vlády, parlamentu, placení zastupitelé v obcích i krajích a vyjmenovaní úředníci do konce června následujícího roku. V tomto případě to bylo do 30. června 2014 za majetkový pohyb v roce 2013.

„Vím, že jsem žádný přestupek nespáchal. Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemám povinnost podávat majetkové přiznání. Podobné debaty už beru jako folklór, přitom by všem stačilo jen si přečíst zákon,“ odmítl vinu Mynář.

Jako jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana nedávno zveřejnil, že jeho průměrný čistý měsíční příjem činil 120 tisíc, nedávno také koupil vilu v pražských Strašnicích za 5,5 miliónu.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) tvrdí, že Mynář by měl předkládat majetkové přiznání už nyní. Chce navíc během několika dní předložit vládě novelu upřesňující, kdo bude muset oznámení o svém majetku odevzdávat. „Mají to být všichni, kdo se podílejí na rozhodování o veřejných zakázkách či mohou provádět finanční operace nad 250 tisíc,“ prohlásil.

Novela také zvýší až na 250 tisíc korun pokutu za to, že politik zamlčí nebo nesprávně uvede některé údaje v majetkovém přiznání. Nově bude rovněž nutné odevzdávat oznámení ihned po nástupu do veřejné funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám