Hlavní obsah

Zeman přivezl papeži Pražské Jezulátko a aktovky, představil mu Forejta

Aktualizováno

Papež František v pátek dopoledne přijal v Apoštolském paláci ve Vatikánu prezidenta Miloše Zemana. Zhruba hodinového setkání se účastnila i prezidentova choť Ivana. Následně se k audienci připojila delegace, která hlavu státu doprovázela.

Foto: Andrew Medichini/Pool, Reuters

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou u papeže Františka

Článek

Zeman na setkání předal papežovi několik darů – kopii sošky Pražského Jezulátka a také pětici aktovek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejenom klasickou aktovku, která je trochu podobná té, kterou tak rád nosí, ale – a v tom je taková trochu nadnesenost – čtyři další aktovky ve čtyřech základních liturgických barvách církevního kalendáře: zelenou, bílou, červenou a fialovou,“ řekl k daru šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Foto: Andrew Medichini/Pool, Reuters

Papež František přijal prezidenta Miloše Zemana s chotí Ivanou.

Právě o něm se dříve spekulovalo jako o kandidátovi na post velvyslance ve Vatikánu a prezident Zeman ho v pátek papeži představil. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček později potvrdil, že Zeman s papežem o tématu velvyslanecké funkce hovořil.

Na závěr audience František požehnal základním kamenům dvou hospiců. Jeden bude postaven v Hradci Králové, sociální domov se zvláštním režimem hospicového typu pak vyroste v Újezdu u Brna.

Stavba hospiců je oblíbeným Zemanovým tématem. Prezident již dříve řekl, že by církev na jejich budování měla využít prostředky, které získá v rámci restitucí od státu.

Foto: Andrew Medichini/Pool, Reuters

Setkání prezidentského páru s papežem trvalo zhruba hodinu.

Pomodlil se u oltáře sv. Václava

Odpoledne se Zeman v bazilice sv. Petra u oltáře sv. Václava pomodlil i s doprovodem za vlast. Modlitbu odříkal kardinál Dominik Duka. Prezident také uctil památku kardinála Josefa Berana a bývalého papeže Jana Pavla II., u jehož hrobu položil květiny. Později navštívil českou papežskou kolej Nepomucenum, kde diskutoval s českými bohoslovci, kteří na koleji žijí.

Do Vatikánu se Zemanem přiletělo přes 30 členů pěveckého sboru Stojanova gymnázia, které sídlí na Velehradě. Papežovi tak přivezli kus Velehradu, kam předloni nemohl přijet na oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Českého prezidenta do Vatikánu doprovodili vedle Duky olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo opat Strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám