Hlavní obsah

Češi nevychází s penězi, druhé zaměstnání má až milión lidí

Právo, Jiří Vavroň

Že nevystačí jen s jedním platem, a proto mají ještě druhé zaměstnání, oficiálně přiznalo statistikům přes sto tisíc Čechů. Podle analytiků je však počet lidí, kteří si musí zajistit ke své oficiální mzdě či platu ještě další příjem, podstatně vyšší. Může se jednat až o jeden milión osob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tito lidé vedle svého řádného zaměstnání podnikají na živnostenský list, chodí na různé brigády či pracují na černo jen za tzv. dlaňovku.

„Nedělají to často proto, aby si zvedli životní úroveň a koupili luxusní auto, ale aby neupadli do dluhů a splatili své půjčky,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Stále více lidí totiž nezvládá ze svého platu pokrýt komplexně životní náklady.

Vyžádat si souhlas zaměstnavatele

„Splácím hypotéku jedenáct tisíc měsíčně, splácím auto. Byt jsem jinak než koupí do osobního vlastnictví nesehnal a auto potřebuji k dopravě dětí do školy a sebe do práce. Splátky pohltí můj oficiální plat. Jenže jsou tady ještě výdaje na dopravu, jídlo. Dětem chci dopřát pěkné prázdniny, aby v létě nemusely sedět dva měsíce doma. Potřebují také v září vybavit do školy, zaplatit kroužky. Manželka to ze svého platu prodavačky neutáhne. Tak jsem si musel vzít druhé zaměstnání,“ svěřil se Právu pětatřicetiletý Petr.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) polovina českých domácností musí zvládat problémy, jak vyjít s rodinným rozpočtem. ČSÚ zase informoval, že pro dvě pětiny domácností by mohl být problém zaplatit neočekávaný výdaj devět tisíc korun. Čtyři z deseti Čechů nemají žádné úspory, upozorňují banky. Na průměrnou mzdu nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Pokud člověk přijme druhé zaměstnání či začne po práci podnikat, platí daně a odvody, je to v pořádku. Zákoník nebrání tomu, aby si zaměstnanec během trvání svého zaměstnání přivydělával. Kdyby to ale bylo činností shodnou s předmětem činnosti jeho zaměstnavatele, musí si předem vyžádat jeho písemný souhlas.

Zdraví i vztahy v ohrožení

Práce na několik směn není jen zdrojem většího přísunu peněz, ale i určitých rizik.

Pokud je druhé či třetí zaměstnání jen dočasným řešením pro zvládnutí finanční situace, je to k přežití, říkají lékaři. Když ale člověk pracuje denně více jak 16 hodin, nedrží volné dny a tento stav trvá roky, je to na pováženou, zvedají varovně prst.

K fyzické námaze bez odpočinku se začne přidávat i stres, zda všechno stihnu, splním úkoly a povinnosti v druhém zaměstnání, na zdraví se začne podepisovat i časté přejíždění či práce v noci.

„Trvalé přetížení, nedostatek času může mít negativní vliv i na soužití v rodině. Otec či matka, kteří tráví většinu dne v několika zaměstnáních, nemají čas na děti, na rodinný život, se zpravidla vzájemně odcizí a nezřídka přejdou k jinému partnerovi,“ upozorňuje socioterapeutka Zdena Prokopová. „Pak sice je splacen dům, ale bydlí v něm někdo úplně jiný,“ dodala.

Anketa

Máte nějaký přivýdělek?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
Celkem hlasovalo 8973 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám