Hlavní obsah

Koalice podpoří vyšší zdanění hazardu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počínaje příštím rokem by mohla daň z hazardu stoupnout z 20 na 25 procent. Na podpoře pozměňovacího zákona v tomto znění se ve středu večer dohodli zástupci vládních stran na jednání koaliční rady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dohodli jsme se, že pustíme do druhého čtení pozměňovací návrh pana kolegy Volného, který by měl řešit od 1. ledna 2016 zvýšení daní za hazard z 20 na 25 procent a zvýšení plateb za hrací automaty, což by mělo přinést do státního rozpočtu částku odhadem kolem dvou miliard korun,“ informoval po jednání místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Novela zároveň zdvojnásobuje fixní místní poplatek za povolený hrací automat za jeden den z 55 korun na 110 korun. Novela by měla příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun navíc. [celá zpráva]

Lidovci mají výhrady

Určité výhrady k pozměňovacímu návrhu mají lidovci, kterým se nelíbí, že by vytěžené peníze nešly na podporu prevence a léčbu patologických jevů.

„Náš pohled je na to jiný. Je to krok, který je nesystémový a nekoncepční, který plně rezignoval na věci, jako je prevence hazardu, hráčské karty a všechno ostatní. Tam si myslíme, že je třeba to diskutovat, protože není možné na hazard nahlížet jenom jako na zdroj příjmů s tím, že peníze vybereme a o ostatní se nestaráme,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

O tom, na co se uspořené peníze použijí, se chtějí politici ještě bavit. Kromě prevence a léčby by mohly jít také na sport.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám