Hlavní obsah

V ČR může být člověk obviněn snadno, řekl hejtman Půta

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Liberecký hejtman Martin Půta, který přerušil svou funkci předsedy hnutí Starostové a nezávislí, se cítí nevinný v případu údajné korupce. I proto zatím nehodlá ze svého postu odejít, byť za něj hnutí dočasně vede první místopředseda Petr Gazdík, který mu vyjádřil podporu. Řekl to na pátečním sedmém republikovém sjezdu hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Půta na sněmu hnutí STAN

Článek

Martin Půta, který pozastavil výkon funkce předsedy hnutí do doby, než se vyšetří jeho kauza, uvedl v pátek na sněmu Starostů, že trvá na své nevině. Půta byl před necelým půl rokem obviněn z toho, že přijal úplatek kvůli dotaci pro Metrostav.

„Ukazuje se, že v České republice může být člověk obviněn poměrně snadno, aniž by cokoli udělal,“ prohlásil Půta, jemuž kromě Gazdíka v pátek vyjádřil podporu i předseda poslanců TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Cítím se být stíhaný nespravedlivě a stejně jako v den, kdy mi bylo sděleno obvinění, před pěti měsíci, chci říct, že jsem se žádné trestné činnosti nedopustil, žádný úplatek jsem nepřijal,“ řekl.

Podivil se také nad tím, jak dlouho trvá vyšetřování jeho kauzy a nad některými dílčími nejasnostmi v postupu orgánů činných v trestním řízení.

Gazdík: Stojíme nohama na zemi

Zastupující předseda hnutí Petr Gazdík ocenil, že se Starostům daří i po deseti letech fungování udržet si svou „jinakost”. „Díky zkušenostem ze samospráv se nám daří stát nohama na zemi a používat ve své činnosti zdravý selský rozum,“ řekl a poznamenal: „Nevyměňujeme vlastní cíle a přesvědčení za vliv.“

Zdůraznil, že hnutí STAN se kromě komunální úrovně daří uspět na dalších politických stupních. Loni pronikli i do Evropského parlamentu. „Dospívá se v osmnácti, ale myslím si, že Starostové už dospěli, protože máme ve všech politických úrovních své zástupce,“ řekl Gazdík.

Domovské právo

Předestřel také hlavní témata pro krajské volby, které se uskuteční příští rok. Mají jimi být domovské právo, změna způsobu financování krajů bezpečnost obyvatel nebo odbourání zbytečné byrokracie.

Domovské právo, o kterém se v pátek na sněmu hodně diskutovalo, by mělo upravit vztah mezi obcemi a jejich obyvateli. Starostové kritizovali, že zhruba 350 tisíc lidí má trvalé bydliště na městských úřadech a čerpá dávky, přitom obcím nic nepřinášejí.

„Zavedení domovského práva by mimo jiné výrazně omezilo zneužívání sociálních dávek. Starostové totiž nejlépe vědí, kdo z místních občanů podporu skutečně potřebuje,” nastínil místopředseda STAN a europoslanec Stanislav Polčák.

Starosty čeká osamostatnění

Při zahájení sněmu promluvila řada hostů z ostatních politických stran. Slovo dostal například předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a nezávislí Miroslav Kalousek. Poděkoval hnutí za spolupráci v poslaneckém klubu. „Každý předseda klubu mi může závidět ten kompaktní tým s vynikající přátelskou atmosférou,“ prohlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na sněmu STAN

Řekl také, že za rok si bude TOP 09 se Starosty při krajských volbách ve většině krajů konkurovat, ale slíbil, že budou slušnými konkurenty a nebudou se ani bránit případné společné kandidatuře.

Snahu „namluvit” si hnutí STAN nezastírali někteří další hosté z jiných stran. Například šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Starostům řekl, že je lidovci „mají rádi”. Delegáty pak pobavil předseda ODS Petr Fiala, který řekl, že nepřijel v roli ženicha, který by si jek namlouvat nevěstu, ale připustil, že by bylo možné, aby si ODS se Starosty vyzkoušeli nějaký „nemanželský poměr”.

S větší emancipací a osamostatněním už Starostové počítají. Půta nicméně předpokládá, že smlouvu s TOP 09, která platí do roku 2017, vypovídat nebudou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám