Hlavní obsah

Prezidentovy výroky nelze brát úplně vážně, řekl Kmoníček

Diplomaticky sporné výroky prezidenta Miloše Zemana nejsou z převážné většiny součástí jeho politických plánů. Vznikají jako spontánní odpovědi na často ne úplně smysluplné otázky a stojí za nimi Zemanova touha provokovat, řekl v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny (HN) šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

Pokud by prezidentova slova byla skutečně politickým záměrem, měl by s 99,9 procenta z nich profesionální problém, uvedl.

Zemanovy sporné výroky podle Koníčka často vznikají tak, že prezident v odpovědi na dotaz místních občanů při výjezdech do regionů použije zkratku nebo bonmot.

"Protože prostě Miloš Zeman je vášnivý diskutér, který vždy jde za nějakým bonmotem. Bonmot je v principu zkratkou. Jakmile tu zkratku začnete rozebírat logickou, dlouhodobou analýzou, tak je to stejné, jako když logicky rozeberete vtip," prohlásil šéf zahraničního odboru Hradu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Turnově

Podobně je podle Kmoníčka nutné chápat například velmi kritizovaný prezidentův nápad přestěhovat české velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Pokud by chtěl Zeman tuto myšlenku skutečně realizovat, znamenalo by to v zásadě konec jakýchkoli vztahů s muslimským světem a podstatnou částí států OSN, uvedl Kmoníček. Různě pak lze pohlížet na prezidentovy výroky ohledně Ruska a Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám