Hlavní obsah

Válková přiznala vedlejší příjmy 1,7 miliónu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) si za loňský rok vedle svého ministerského platu ve výši 106 600 korun hrubého měsíčně a měsíčních náhrad 15 600 korun vydělala dalších 1 691 273 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Vyplývá to z přiznání o vedlejších příjmech a darech, které podle zákona o střetu zájmů jsou politici povinni odevzdávat při ukončení funkce. Přiznání zveřejnil sněmovní mandátový výbor.

Válková uvedla, že v období od svého jmenování do vlády 29. ledna loňského roku do 1. března, kdy funkci opustila, měla vedlejší příjmy z poradenské a konzultační činnosti, z autorských honorářů a také příjmy ze svého působení vysokoškolské profesorky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exministr Prachař kupoval akcie

Do celkové sumy je započítán také starobní důchod ve výši 244 721 korun. Nejvyšší vedlejší příjmy inkasovala exministryně za poradenskou a konzultační činnost v SRN pro nakladatelství C. H. Beck (jehož pobočku v Česku kdysi zřizovala a řídila), a to 766 068 korun.

Exministryně působila na Filozofické fakultě UK, na VŠ manažerské informatiky, ekonomiky a práva a také v CEVRO Institutu, kde své angažmá ukončila tři dny po jmenování ministryní. Ve Sněmovně byla v březnu zvolena do funkce šéfky podvýboru pro justici a soudní samosprávu. V té její plat činí 105 800 korun hrubého, a to jako součet platu a náhrad na dopravu, stravu a reprezentaci.

Kdyby pokračovala ve funkci ministryně, pobírala by i s náhradami 135 tisíc. I po svém odchodu z vlády může podle zákona používat ještě tři měsíce služební vůz s řidičem.

Její vládní a stranický kolega, ministr dopravy Antonín Prachař, který svou funkci opustil už loni v listopadu, investoval. Za loňský rok, jak uvedl ve svém přiznání, nakoupil akcie tří společností za 1 048 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám