Hlavní obsah

Klíšťata začínají útočit: Rady, jak se bránit

Praha

Snad každý se s nimi setkal. Neměří často ani milimetr a přesto mohou zabíjet. Klíšťata přenášejí různá infekční onemocnění, včetně lymské boreliózy, která v krajních případech může skončit smrtí. Ročně je lymská borelióza v Česku diagnostikována u přibližně 3 500 lidí. Proti těmto roztočům je ale možné se bránit.

Klíšťata útočí: Rady, jak se jim bránitVideo: Novinky

 
Článek

Stačí krátká procházka lesem nebo parkem ve městě a už máme my, nebo náš čtyřnohý miláček parazita, kterého si v první chvíli nemusíme ani všimnout.

„Tento drobný parazit může v některých případech představovat skutečně vážnou hrozbu pro nás i pro našeho psa, neboť u psů dochází k rozvoji onemocnění stejně jako u lidí,“ vysvětluje veterinářka Barbora Červená.

„Bakterie lymské boreliózy velmi často napadají klouby za vzniku zánětlivých artritid. Poškozen může být i oběhový a nervový systém,“ upozorňuje profesor Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Projevy lymské boreliózy

Intenzivní výzkum ukázal, že původcem nemoci je bakterie Borrelia burgdorferi a nemoc je přenášena krev sajícími klíšťaty. Lymská borelióza je významným medicínským problémem zvláště ve střední Evropě, kam patří i Česká republika. Na rozdíl od USA jsou původcem této nemoci v Evropě jiné druhy patogenních borelií.

S klíšťaty se člověk už nemusí setkat pouze v přírodě nebo lese. Kvůli globálnímu oteplování se postupně dostávají do městských parků, na dětská hřiště, a představují tak skutečné riziko i pro obyvatele velikých měst.

„Jak se postupně otepluje, máme všude ve svém okolí nakažená klíšťata. Co jsme mohli v minulosti pozorovat v jižních státech Evropy, je v posledních letech už i u nás. Pacientů s lymskou boreliózou přibývá. Máme 3 500 nově diagnostikovaných případů ročně,“ vysvětluje profesor Krejsek.

Pokud se přece jen klíště zakousne, měl by člověk dodržovat základní kroky. Místo dostatečně vydezinfikovat, opatrně parazita vyjmout pomocí speciálních kleštiček. Nově existují také domácí testy dostupné v lékárnách, které do deseti minut odhalí, zda bylo klíště nakaženo či nikoliv.

Jakmile se v místě kousnutí s odstupem řady dnů, až několika týdnů objeví zarudlý kruh o průměru několika centimetrů s vyblednutím do středu, měli bychom urychleně navštívit svého lékaře, který předepíše antibiotika. Během jarních a letních měsíců by měli být na pozoru i majitelé psů. Platí zde stejné zásady jako u lidí. Pozdní záchyt zakousnutého nakaženého klíštěte může v některých případech znamenat až uhynutí zvířete.

Prevence na prvním místě

Do přírody by si měl člověk brát dlouhé kalhoty a vysoké ponožky, používat repelenty proti parazitům. Vyhýbat se místům s vysokou trávou.

Po příchodu z přírody nechat veškeré oblečení venku alespoň několik hodin, klíšťata postupně z oblečení slezou. Důkladně po procházce zkontrolujte sebe i svého psa. Psa pro jistotu pročešte hustým hřebenem.

Pokud klíště objevíte, nejprve je nutné okolí místa zakousnutí klíštěte vydezinfikovat.

Jak správně odstranit klíště

Je třeba chytnout klíště za hlavičkou, v místě co nejblíže kůže.

Nemačkejte nebo netahejte za zadní část těla klíštěte, protože by mohlo dojít k oddělení hlavičky od těla. Vytahujte klíště z kůže směrem nahoru. Ideální je mít po celou dobu rukavice.

Reklama

Výběr článků

Načítám