Hlavní obsah

Vláda Zemanovu cestu do Moskvy schválila, bude o den kratší

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vláda na svém středečním jednání posvětila cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Záměr hlavy státu vyvolal kritiku zejména kvůli zvažované účasti na kontroverzní vojenské přehlídce. Té se ale Zeman nakonec vyhne. Cesta vyjde na 330 tisíc korun a bude oproti původnímu plánu o jeden den kratší.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident by měl přicestovat do Moskvy 8. května večer, kdy by se měl sejít s veterány. 9. května začíná oficiální program v devět hodin ráno v Kremlu setkáním představitelů asi 30 zemí s prezidentem Putinem. V deset hodin začíná vojenská přehlídka, která trvá asi hodinu a půl a které se prezident nezúčastní, a naváže v programu až na další akce,“ informoval novináře ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Podle původní informace premiéra Bohuslava Sobotky hlasovali pro všichni přítomní ministři, ve skutečnosti se ale jeden ministr zdržel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Miloš Zeman původně hodlal absolvovat celý program, po dlouhodobé kritice ale upustil od účasti na vojenské přehlídce. Místo ní dá přednost bilaterálnímu jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem. Podle Hradu se nejedná o reakci na kritiku, ale o nezávislé rozhodnutí. [celá zpráva]

Po vojenské přehlídce by se měl Zeman zúčastnit ještě společné fotografie, piety u pomníku a závěrečné recepce. V podvečer Moskvu opustí. Jeho cesta do ruské metropole bude nakonec o den kratší, než se původně plánovalo.

Cesta vyjde na 330 tisíc

„Vzhledem k tomu, že se zkrátila doba, kdy bude prezident pobývat v Moskvě, a vzhledem k tomu, že se změnilo ubytování a bude zřejmě bydlet v Českém domě, tak se také zkrátily náklady na zhruba 330 tisíc korun,“ informoval Zaorálek. Podle původních informací se hovořilo o 660 tisících korun.

Zemanovu cestu do Moskvy kritizovali z vládních stran hlavně lidovci, kteří původně deklarovali, že pro ni na vládě nebudou hlasovat. Podobně hovořili někteří ministři za ANO. Kvůli neschopnosti se dohodnout muselo být jednání kabinetu na toto téma minulý týden přerušeno. Poté, co Hrad informoval o změně v Zemanově programu, už vláda návrh schválila.

Prezidentovu cestu od začátku podporoval premiér Bohuslav Sobotka. Po pátečním oznámení, že se Zeman neúčastní vojenské přehlídky, predikoval, že to usnadní rozhodování vlády.

„Myslím, že postoj prezidenta Zemana nyní umožňuje i koaličním partnerům, aby příští středu na vládě jeho cestu do Moskvy na oslavu 70. výročí konce války podpořili,“ vzkázal koncem minulého týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám