Hlavní obsah

Zeman kritizoval státní maturity, jejich zadavatelé se prý zbláznili

Právo, vor
Chodov

Zadavatelé státních maturit se podle prezidenta Miloše Zemana zbláznili. Vysvětlil to v úterý dopoledne při své třídenní návštěvě Karlovarského kraje studentům Gymnázia a Obchodní akademie v Chodově na Sokolovsku na příkladu jedné z otázek, které měla u maturity jeho dcera. Otázka se týkala počtu bytů, v kterých bydlela svého času Božena Němcová v Praze.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Zeman dostal od studentů Gymnázia a obchodní akademie v Chodově autorský komiks.

Článek

„Dříve měly maturitní otázky smysl. Teď se ale zadavatelé maturitních otázek zbláznili,“ uvedl Zeman na dotaz jednoho ze studentů školy, zda mají státní maturity podle prezidenta smysl, nebo ne.

„Má dcera dostala maturitní otázku, která zněla: ,V kolika bytech bydlela Božena Němcová v Praze?‘ Otázka se vůbec netýkala jejího literárního díla ani jejího milostného života, což bylo mimochodem zajímavé,“ pokračoval Zeman a na chvíli se odmlčel.

Pak sám odpověděl, protože to nikdo ze studentů nevěděl. „Třináct, samozřejmě ani já jsem správnou odpověď nevěděl. Pokud bude tato otázka v maturitách zachována i pro letošní rok, tak budete jediní, kteří to budete v této republice vědět a správně odpovíte,“ konstatoval Zeman, který by se podle vlastních slov přiklonil spíše než k maturitám k celkovému hodnocení studentů. Poukázal přitom na možnost, že vynikající student může být trémistou, který jen kvůli tomu u maturitní zkoušky neuspěje.

Sám sebe přitom označil za šprta. Připomněl, že chodil na střední ekonomickou školu, ve které byl sám jako chlapec se třiceti dívkami. „Možná mě to nějak poznamenalo. Nejprotivnější jsou jedináčci, druzí nejprotivnější jsou děti učitelek. Když to zkombinujete, tak mi nezbylo než se učit,“ připomněl Zeman své dětství. „U maturity jsem měl samé jedničky,“ pochlubil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám