Hlavní obsah

Úřad už napsal Mynářovi, zda smí odtajnit plat. Veřejnost si musí počkat

Novinky, Václav Lang
Praha

Hradní kancléř Vratislav Mynář se brzy dozví, zda mu Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dovolí zveřejnit výši svého platu i platů dalších vedoucích pracovníků kanceláře prezidenta. Přesto že mu však z ÚOOÚ zaslali odpověď už v pátek, stanovisko úřadu zůstává pro veřejnost tajné a je na Mynářovi, kdy a jak jej zveřejní.

Foto: Petr Horník, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Je celkem logické, že když dopis odesíláme, tak prvně je to informace tomu dotyčnému. Ten pak o něm může informovat dle své libosti,“ řekl v pondělí Novinkám mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Stanovisko úřadu k Mynářově dotazu odmítl prozradit už v pátek, kdy dopis s odpovědí mířil k Mynářovi. Ten krátce předtím na tiskové konferenci sdělil, že nemá problém zveřejnit výši svého platu i platů dalších vysokých zaměstnanců kanceláře prezidenta, napřed si ale počká na svolení od ÚOOÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle serveru Aktualně.cz je stanovisko šéfa ÚOOÚ Igora Němce kladné, Mynář ale podle svého vyjádření Novinkám bude znát obsah dopisu nejdřív ve čtvrtek. „Jsem teď bohužel tři dny mimo s panem prezidentem, takže se do kanceláře nedostanu dřív jak ve čtvrtek,“ řekl Novinkám Mynář, který od pondělka doprovází prezidenta Miloše Zemana na třídenní cestě po Karlovarském kraji.

Výsledek zveřejní Mynář na webu

Pokud dopis po návratu bude mít na stole, chce s jeho obsahem koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne seznámit veřejnost. „Minimálně to uveřejním na webových stránkách, jestli k tomu uděláme tiskovku, to ještě nevím, i to je možné,“ přiblížil.

Hradní kancléř údaje o svém platu tají prakticky od doby, kdy do funkce nastoupil. Otazníky s tím spojené opětovně vyvstaly počátkem tohoto roku, když se ukázalo, že si Mynář pořídil v Praze vilu za velmi příznivou cenu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vila v pražských Strašnicích, kterou koupil za 5,5 miliónu korun Vratislav Mynář.

Mynář tehdy odmítal plat zveřejnit s tím, že si není jistý, zda by kvůli tomu nedostal pokutu od ÚOOÚ. Úřad mu ale již tenkrát prostřednictvím médií vzkázal, že se žádné sankce bát nemusí.

Už delší dobu navíc platí, že úřady nesmějí tajit výši platů a odměn svých zaměstnanců. Nejvyšší správní soud loni rozhodl, že zveřejnění těchto údajů nijak neporušuje zákon o ochraně osobních údajů, neboť úředník je příjemcem veřejných peněz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám